söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Rysk radio fejkade intervju med Försäkringskassans chef

Publicerad: 25 april 2017, 05:41

Foto: Andreas Elgstrand

FKs Generaldirektör påstods säga att psykisk sjukdom ökar dramatiskt i Sverige, publicister kräver mer data från Instant Articles och Wikipedia-grundaren ska kriga mot falska nyheter. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Instant ArticlesRysslandFörsäkringskassanFake newsWikipediaWashington PostBokmässan

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Ryska medier påstår att en våg av psykisk sjukdom sköljer över Sverige

Igår kväll avslöjade TT att den ryska radiostationen Östersjöns röst hade sänt en fejkad intervju med vad som påstods vara Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. I en intervjun påstås Bergler säga att antalet psykiskt sjuka i Sverige skjuter i höjden med så mycket som 70 procent, och att antalet sjukskrivna för psykisk sjukdom fördubblats på fem år. Makan Afshinnejad är presssekreterare på Försäkringskassan och ser en rad problem med "intervjun".

– Dels att vår generaldirektör inte har blivit intervjuad av ryska medier. Och dels att det inte finns några som helst belägg för de siffror de rapporterar om. Det är helt taget ur luften, säger Afshinnejad till TT och tillägger att han för säkerhets skull har dubbelkollat med myndighetens analytiker.

Även Patrik Oksanen, ledarskribent på Hela Hälsingland med fokus på säkerhetspolitik, intervjuas i artikeln.

– I det här fallet skulle jag säga att det i första hand är riktat mot en rysk publik för att svartmåla Sverige, säger han till TT.

Publicister om Instant articles: Släpp datan!

Resumé har tidigare berättat om att fler och fler amerikanska publicister drar sig tillbaka från Facebook-verktyget Instant Articles. I Sverige testade flertalet tidningar verktyget under en period, men det senaste året har i princip alla valt att avsluta satsningen. Det publicisterna saknar är ordentlig data för att lyckas driva prenumeranter och mer flexibla annons- och betallösningarlösningar i verktyget.

– Den nuvarande modellen integrerar inte på något sätt med våra prenumerantionsplattformar och betalningslösningar. I grunden är det en tvåstegs-lösning där någon signalerar att de är redo att knyta en prenumeration och du lämnas till att samla in kreditkortsinformation. I mobilen vill du istället ha integrerade betallösningar. Att få någon att prenumerera senare genom e-post senare är helt ologiskt, säger Slates vice-ordförande Dan Check till Digiday.

Washington Post garanterar laddtid på under två sekunder för alla annonser

I höstas började Washington Post att testa en skyddad tech-lösning kallad Zeus. Målet var att dra ned laddtiden för sajten och ta bort tunga annonser för mobilanvändare. Nu bestämmer man sig för att köra verktyget på hela sajten och garanterar att laddtiden för annonserna aldrig kommer överstiga två sekunder, det rapporterar AdWeek. Växlingen till Zeus har enligt Washington Post ökat viewabilityn för annonserna på desktop-sajten med 100 procent och 40 procent för mobilen.

Wikipedia-grundare ska slås mot falska nyheter

Wikipedias grundare Jimmy Wales startar sajten Wikitribune för att ta striden mot falska nyheten. Den nya sajten, Wikitribune, ska para ihop professionella journalister med en mängd frivilligt engagerade och finansieras, precis som Wikipedia, genom crowdfunding. De som donerar pengar ska få ha en åsikt om vilka ämnen Wikitribune täcker.

– Det här är första gången professionella journalister och medborgarjournalister jobbar sida vid sida och täcker händelser samtidigt som de händer och fortsätter jobba med storyn, hela tiden uppbackade av ett community som faktacheckar allt i texterna, säger Wales till Guardian.

Fler bojkottar Bokmässan

Igår rapporterade Resumé om att svenska publicister är oeniga huruvida man ska bojkotta årets Bokmässa, med anledning av att högerextrema Nya Tider tillåts ställa ut på mässan. Expressens Thomas Mattsson och GP:s Peter Hjörne såg det inte som ett alternativ medan Expos Daniel Poohl meddelade att de inte kommer närvara. Nu växer också listan av författare som bojkottar mässan, från gårdagens 127 till 183. Det rapporterar Dagens Nyheter. Även Jan Guillou har lagt sig i om bojkotten och säger i en intervju med Dagens Nyheter att de flesta som undertecknat listan är okända författare.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev