onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

S: ”Det var ett pr-trick”

Publicerad: 16 december 2014, 14:59

Pensionärer och Fredrik Kornebäck.

Foto: Colorbox och Janne Sundling.

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev nyligen intervjuad i Aftonbladet med anledning av Skattebetalarnas protestlistor för sänkt pensionärsskatt och passade på att rikta kritik mot Alliansen. Det finns bara ett problem. Protestlistorna gäller den budget som de rödgröna hade föreslagit. – Det var ett pr-trick, säger Magdalena Anderssons presskontakt Fredrik Kornebäck.

Ämnen i artikeln:

Fredrik KornebäckAlliansenAftonbladetUlf KristerssonSocialdemokraternaMagdalena Andersson

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det var i fredags som Aftonbladet publicerade en artikel om protestlistorna för sänkt pensionärsskatt. Det rör sig om 12 000 medlemmar i Sveriges pensionärsförbund och i Skattebetalarnas förening som rasar mot att det inte blir sänkt skatt för pensionärer vid årsskiftet.

Listorna skickades in till Finansdepartementet den 27 november, ungefär en vecka innan Alliansens budget slog igenom.

I Aftonbladet-artikeln framstod det dock som att protestlistorna skickats in efter att Alliansens budget fick flest röster – uppgifter som reportern säger att han fått från Finansdepartementet. Magdalena Andersson pratade i artikeln om att listorna skickats vidare till Moderaternas ekonomiske talesperson Ulf Kristersson.

När kvällstidningen blev varse om att protestlistorna skickats in efter att de rödgrönas budget och inte efter Alliansens gått igenom valde Aftonbladet att avpublicera artikeln som hann ligga ute i ungefär två timmar.

– Jag kontaktade Finansdepartementet som sa att de missförstått detta. De bad om ursäkt och därför valde vi att omgående avpublicera artikeln, säger Aftonbladet-reportern Pär Karlsson.

Men Finansdepartementet ger en annan historia:

– Jag pratade med min kollega som pratat med Aftonbladet. Om hon bad om ursäkt var det för att Aftonbladet lagt ner tid på något som inte blev en tillräckligt bra artikel, säger Fredrik Kornebäck.

Enligt honom skulle de aldrig medvetet lura medier.

– Det här var ett sätt att illustrera vilka som var ansvariga, eftersom det inte blev någon sänkning av pensionärsskatten i och med den nya budgeten. Därför ville vi skicka protestlistorna till Alliansen, säger han.

Men tycker du inte att det blivit lite missvisande eftersom protestlistorna egentligen rörde er budget?
– Jag tycker bara att det skulle vara missvisande om vi har påstått något annat än vad som var sant. Det har vi inte. Självklart lurar vi aldrig medvetet medier.

Skattebetalarnas förening riktar nu kritik mot Magdalena Andersson. I ett öppet brev till henne skriver de:

"Sveriges Pensionärsförbund och Skattebetalarna vill härmed kraftigt protestera mot att de namnlistor som vi överlämnade till Finansdepartementet en dryg vecka innan regeringens budget föll i riksdagen har använts på detta felaktiga sätt. Vi vill också passa på att påpeka för Magdalena Andersson att den rödgröna budgeten förutom sänkningen av skatten på pension även innehöll en återinförd löneskatt för personer över 65 år som fortfarande jobbar, samt ett antal andra förslag som skulle innebära att var tredje pensionär i slutändan antingen får bibehållen eller höjd skatt. Att kritisera oppositionen för att stoppa en skattesänkning för pensionärer samtidigt som man själv inför nya skatter som slår hårt mot just pensionärerna är både märkligt och vilseledande."

Kan du förstå deras kritik mot er?
– Nej jag kan inte förstå den. Regeringen har tagit emot de här listorna. Men sen när deras budget gick igenom valde vi att skicka listorna till Moderaterna. Det är klart att det är ett pr-trick för att illustrera vad deras budget står för. Det är ett sätt att illustrera vilka det är som sänker skatten för pensionärer.

Men visste ni om att listorna kommit in tidigare än efter att Alliansens budget klubbats igenom?
– Jag antar att vi visste om det eftersom datumet står där. Det hade inte ändrat vår idé att skicka det till dem som var ansvarig för en budget. Det ändrar inget i sak för oss, säger Fredrik Kornebäck och fortsätter:

– Sen kan redaktionerna välja själva om de tycker att de vill skriva om något som inte är tillräckligt tydligt eller om man väljer att inte köra ut en nyhet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev