Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

S: Moderaterna är vinnare på förslaget

Publicerad: 11 september 2012, 14:30

Gunilla Carlsson (s)

Foto: Pressbild: Riksdagen

I presenterade public serviceutredarna sitt förslag där tv-avgiften slopas och ersätts av skattefinansiering. Moderaterna blir vinnare om utredningens förslag träder i kraft. Det menar socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceSocialdemokraterna

I en artikel på DN Debatt presenterar i dag public service-kommittén sitt förslag för framtidens statliga television och radio. Om förslaget realiseras kommer tv-avgiften att skrotas och ersättas med tv-skatt.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Gunilla Carlsson är försiktigt skeptisk kring utredarnas förslag:

– Jag har inte alla detaljer klara för mig än. Men jag känner en oro för public service oberoende. De säger att finansieringen inte kommer att ge via budgeten, men public service hamnar utan tvekan närmare politiken, säger Gunilla Carlsson (s).

Gunilla Carlsson vill veta mer om hur utredarna tänkt sig att finansieringen ska ske via Riksgälden istället för ren budgetfinansiering.

Samtidigt pekar hon på flera positiva bitar i utredarnas förslag. Gunilla Carlsson tycker att de visar vänlig inställning till public service, där utbudet ska få behålla sin bredd och samtidigt anpassa sig till de nya plattformarna. Men hon är också kritisk till att utredarna inte valde att se över förhandsprövningen.

Vilka är vinnarna om förslaget träder i kraft?
– Moderaterna har länge vurmat för att slopa tv-avgiften. De är vinnare om det blir som utredarna föreslår.

Utredarnas förslag skickas nu ut på remiss till berörda institutioner. Framöver vill Gunilla Carlsson se en blocköverskridande uppgörelse kring public service framtid.
– Jag ser gärna att ser att regeringen bjuder in oss till dialog. Jag tror att även SVT och SR ser en bredare lösning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.