fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

S och FP i ohelig allians om SR

Publicerad: 25 februari 2010, 14:13

Lanseringen av Lars Leijon­borg som ordförande för Sveriges Radio har utlöst ett jättebråk. Alliansens företrädare i SR:s förvaltningsstiftelse är djupt oense: Moderaterna vill inte ha Lars Leijonborg. Det vill däremot folkpartister och socialdemokrater. Striden hotar att spräcka även SR:s styrelse.

Ämnen i artikeln:

Lars LeijonborgSVTSocialdemokraternaSveriges Radio

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


truefalse

Ove Joansons, Lars Leijonborg, Lars Engqvist

Före jul med­delade Ove Joanson att han vill sluta­ som styrelseordförande i Sveriges Radio efter sju år. Tidigare utsågs ordförandena i SR, SVT och UR direkt av regeringen på förslag av partierna:

- Som största parti fick Socialdemokraterna SVT, där förre vice statsministern Lars Engqvist är ordförande.
   - Moderaterna fick SR och utsåg den politiskt obefläckade Ove Joanson, sedan moderaten Marika Ehrenkrona avgått efter att ha misslyckats med att utse Joachim Berner till vd.
   - Centern fick UR, där förra riksdagsledamoten Christina Linderholm svingar klubban.
   - Förvaltningsstiftelsen leds av förre Ericssonchefen Sven-Christer Nilsson som föreslagits av Kristdemokraterna.

Men när det nya fyraåriga sändningstillståndet trädde i kraft vid årsskiftet flyttades samtidigt rätten att utse ordförande till förvaltningsstiftelsen, som äger bolagens aktier och har som viktigaste uppgift att utse övriga styrelse­ledamöter.

Tanken hos Alliansen var att avpolitisera de statliga medieföretagen en aning. Det skulle se ut som om det blev längre avstånd mellan statsmakten och public service-företagen. Möjligen förbisåg regeringen att stiftelsen består av 13 politiker eller personer som har nominerats av partierna och utsetts av regeringen.

Genast bröt en politisk strid ut:
Folkpartiets Jan-Erik Wikström, utbildningsminister för 34 år sedan, föreslog sin arbetslöse förre partiledare och utbildningsminister Lars ­Leijonborg till ny ordförande.

Moderaterna rös och började leta motkandidater. Socialdemokraterna kom med en lång lista på gamla statsråd, bland dem Margot Wallström och Britta Lejon. Enligt uppgift är även ordföranden Sven-Christer Nilsson tveksam till att sätta en avsutten regeringsledamot på SR:s ordförandestol.

Det såg mörkt ut för Folkpartiet. Men då kohandlade enligt Resumés källor Jan-Erik Wikström med förvaltningsstiftelsens vice ordförande, socialdemokraten och tidigare ordföranden i kulturutskottet Åke Gustavsson, som nu uppges stödja Lars Leijonborg. I utbyte kräver Åke Gustavsson att Lars Engqvist får förlängt mandat som ordförande för SVT.

Lars Leijonborg lanserade under sin tid som parti­ledare tanken att public service skulle konkurrensutsättas via fonder där kommersiella bolag kunde konkurrera om licensmiljarderna. Det är som att svära mitt i radioandakten och ett utspel som SR:s medarbetare inte har glömt.
– Moderaterna vill inte ha några politiker alls i styrelserna, säger en källa med god insyn i spelet om public service. De kan till och med tänka sig att ta bort politiker ur förvaltningsstiftelsen. Att utse Lars Leijonborg uppfattas som en återpolitisering, helt på tvärs med partiets linje.

De flesta som Resumé har talat med understryker att Lars Leijonborg är en förträfflig person, men att hans bakgrund gör honom omöjlig som styrelse­ordförande i ett bolag som redan har en vd med politisk bakgrund i Mats Svegfors.
– Jag kan inte tänka mig att någon tar jobbet utan att ha en enig styrelse bakom sig, säger en person i förvaltningsstiftelsen som inte vill tala om bråket, utan hänvisar till ordförande Sven-Christer Nilsson.

Om Lars Leijonborg sätts att leda radion kan det leda till att SR:s styrelse spricker. Ett par ledamöter anser sig rekryterade på premissen att styrelsen inte ska bli ”dumpningsplats för gamla politiker”. De hotar därför att hoppa av.

Sven-Christer Nilsson meddelar att han över huvud taget inte kommenterar styrelsens arbete.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev