Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

S-tidningarnas presstöd guldgruva för Mittmedia

Publicerad: 28 november 2008, 15:34

Gävlekoncernen Mittmedia får nästa år 56 miljoner kronor i statligt stöd. Deras tre övertagna S-tidningar går alla med vinst tack vare presstödet. Tricket är att lägga ner ett slitet tryckeri så förvandlas förlusttidningen till sedelpress.


Arbetarbladets pressstödsmiljoner rullar in i Mittmedias portmonnä  sedan Gefle Dagblad tog över S-konkurrenten. Illustration: Andreas Elgstrand

Debatten om pressstödet har skjutit in sig på Svenska Dagbladet och Skåns­ka Dagbladet som i år får 65 miljoner vardera av skattebetalarna. Men Mittmedia kan mjölka statskassan på nästan lika mycket.

Tolv dagstidningar
Med sina tolv dagstidningar och sexton editioner dominerar Mittmedia dagspressen närmast totalt i Dalarna samt södra och mellersta Norrland. Koncernen deltog 2005 i slakten av Centertidningar ihop med Stampen och köpte för ett år sedan familjen Bengtssons tidningar i Dalarna.
Mittmedias tidningar hade i fjol en samlad upplaga på 225 000 ex. Koncernen omsatte 1 375 miljoner kronor, men rörelseresultatet stannade vid 70 miljoner. Därav var 50 miljoner presstöd, 46 miljoner i driftsstöd och 4 miljoner i distributionsstöd.
På de tre stora konkurrensorterna har den större borgerliga tidningen tagit över S-tidningen:
* I Gävle tog Gävle Dagblad över Arbetarbladet och skapade bland annat en gemensam sportredaktion.
* I Sundsvall tog Sundsvalls Tidning 2003 över den betydligt mindre konkurrenten Dagbladet, sedan tidningarna hade samarbetat kring annonser under några år.
* I Östersund köpte Östersunds-Posten för två år sedan Länstidningen, som tidigare majoritetsägdes av den famöse affärsmannen Maths O Sundqvist.

Egen politisk linje
De tre S-tidningarna fick behålla egna bantade redaktioner och politiska linje, medan administration, försäljning och tryckning samordnades. Där det fanns konkurrerande tryckerier lades det äldre ner och affären var i stort sett hemräknad.
Och viktigast av allt, S-tidningarna fick behålla sina årliga pressstöd på vardera 15,4 miljoner kronor.
Det visade sig vara en bra affär. I fjol redovisade Länstidningen ett resultat efter finansnetto på 10,5 miljoner kronor och Dagbladet visade en vinst på 5,3 miljoner. Arbetarbladet samredovisar med Gävle Dagblad i koncernmodern Gävle Tidningar AB som gjorde en vinst på 36 miljoner kronor. Minst 10 miljoner kan enligt Resumés källor hän­föras till Arbetarbladet.
50 miljoner i presstöd och hälften ren vinst. Så kan skatte­betalarnas bidrag till Mittmedia sammanfattas.Om någon vecka beslutar regeringen om höjt presstöd. Mittmedias tre tidningar får nästa år 16,9 miljoner var­dera. Dessutom får Mitt­medias tidningar över 5 miljoner i distributionsstöd, som utgår till alla tidningar som samarbetar kring utbärning.

Lön(s)amma köp

Det lönar sig att köpa S-tidningar på fallrepet.
* Norrköpings Tidningar äger NSD i Luleå, Gotlands Tidningar och Folkbladet i Norrköping. Alla går med vinst. Undantaget är Folket som ger Eskilstuna-Kuriren en förlust på 6 miljoner.
* Gota Media har också lyckats vända den krisdrabbade S-tidning­en Sydöstran i Karls­krona, som i fjol gav en liten vinst på en dryg miljon.
Dala-Demokraten i Falun och Värmlands Folkblad i Karlstad kämpar på egen hand, men gick med vardera 3 miljoner i förlust i fjol, trots presstödet. I år väntas förlusterna växa i Dala-Demokraten, vars vd Laila Edholm hoppade av i somras efter att ha misslyckats med att vända förlusttrenden. Tidningen lever nu farligt på en ansamlad vinst om 20 miljoner efter några goda år på 1990-talet.
Bara två fristående S-tidningar går med vinst:
* Östra Småland som i fjol tjänade 2,4 miljoner. Men det beror på att den ger ut avläggaren Nyheterna i Oskarshamn och därför får dubbla presstöd med 22 miljoner kronor om året.
* Piteå-Tidningen är det lysande undantaget i S-pressens ekonomiskt trista hundraåriga historia. Denna välskötta och länge lönsamma lilla Norrbottens­tidning med sina 17 000 ex gjorde i fjol en vinst på över 10 miljoner kronor. Utan att någonsin ha fått presstöd.

Leif Holmkvist

truefalse

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.