Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

S vill avskaffa public service förhandsprövning

Publicerad: 6 september 2018, 11:06

Foto: Andreas Elgstrand

Regeringen stöder Sture Nordhs utredning, säger kulturutskottets vice ordförande Gunilla Carlsson (S): "Vi står bakom förslaget, utom i ett avseende: Vi vill avskaffa förhandsprövningen".


Ämnen i artikeln:

Public ServiceAlice Bah Kuhnke

Regeringen är public service främsta försvarare. När kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skrev utredningsdirektiven hade SVT:s och SR:s lobbyister fått gehör för sina hjärtefrågor. Framför allt fick utredaren Sture Nordh inte ens ta upp frågor om sammanslagning av bolagen eller snävare uppdrag.

Socialdemokraternas medieexpert Gunilla Carlsson hoppas på bred uppslutning för att ge public service en stark ställning nästa tillståndsperiod som börjar 2020:

– Vi socialdemokrater vill fortsatt värna ett starkt och oberoende public service och detta är en uppfattning vi delar med alla övriga partier i riksdagen förutom SD.

Vilka hot ser du mot public service?
– Det finns absolut ett hot mot public service. Nu blev alla partier utom SD rimligt överens om inriktningen. Men det finns de som säkert skulle vilja se ett avsmalnat och mindre public service, vilket skulle leda till att färre tog del av public service.

Public service finansiering kan ju upphävas med ett enkelt riksdagsbeslut, hur vill ni undvika en "dansk utveckling"?
– Även nuvarande system kan om man vill ändras genom att medelstilldelning stryps, eller att man inte löpande höjer avgiften. Så det finns inget system som kan hundraprocentigt förhindra att den politiska nivån ändrar på public services förutsättningar genom minskad medelstilldelning. Men vi försöker bygga in en tröghet i beslutssystemet, så att det åtminstone ska gå långsammare att göra snabba förändringar.

Ni vill avskaffa förhandsprövningen, utredningen vill vidga den efter Tidningsutgivarnas kritik mot public service?
– Den kritiken är väl känd, men vår uppfattning är att förhandsprövningen inte tjänar sitt syfte. Det räcker med den prövning som sker i de återkommande utredningarna inför förnyade sändningstillstånd.

Anser ni det realistiskt att fortsätta driva kravet på en evenemangslista för attraktiva idrottstävlingar?
– Vi anser fortfarande att alla ska ha möjlighet att utan kostnad ta del av stora evenemang, om än inte alltid i sin helhet.

Hur ska det gå till?
– De bolag som köper till exempel stora sportevenemang ska ta med i sin kalkyl att om de vill sälja abonnemang på den svenska marknaden så ska vissa delar av vissa specifika evenemang kunna erbjudas kostnadsfritt. De möjligheterna har flera stora bolag i dag – om de vill.

Hur vill ni göra för att beskatta sociala medieföretag?
– Vi säger i vårt mediepolitiska program att vi vill se över om detta är möjligt.

Är det rimligt att staten utövar bestämmande inflytande över både public service och TV4 om Telia köper bolaget?
– Nu har ett tillsynsärende av affären inletts av Myndigheten för press, radio och tv. Vi får avvakta utgången av det ärendet.

– Den socialdemokratiskt ledda regeringen har genom statsrådet Damberg uttryckt att man ser den problematik som kan uppstå, inte minst utifrån principer om mediemångfald och mediernas oberoende. Denna uppfattning delar jag. Vi har förståelse för den oro som uttrycks avseende staten som delägare i Telia i relation till styrningen av public service.

Bör Telia styckas i en infrastrukturdel som garanterar nätneutralitet och en innehållsdel som staten kan sälja?
– Det finns många spekulationer om vad som kommer att ske i framtiden med Telia, och vi får avvakta något med bedömningar och förslag, inte minst fram till att tillsynsärendet är avgjort.

Leif Holmkvist

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.