Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så agerar Sveriges Tidskrifter efter Sörmlands Grafiskas konkurs

Publicerad: 7 januari 2016, 13:50

Under nästa vecka ska Sveriges Tidskrifter och Kerstin Neld lämna ut en guide till förlagen med tryckerier de kan använda sig av.

Foto: Bilden är ett montage

Efter Sörmlands Grafiskas konkurs vidhåller Sveriges Tidskrifter att staten har en skyldighet att se till att förlagen får tillbaka sina pengar. I början av nästa vecka kommer de att presentera en guide för medlemmarna kring vilka tryckerier som de kan vända sig till.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterSörmlands GrafiskaTryckerimomsen

Tidigare i veckan stod det klart att Sörmlands Printing (tidigare Sörmlands Grafiska), med skulder på drygt 70 miljoner kronor till ett tjugotal kunder har lämnat in sin konkursansökan.  Konkursen kommer efter Högsta Domstolens beslut före jul om att tryckerierna är skyldiga att återbetala förlagen retroaktivt för den sänkta momssatsen 2004-2007. För Sveriges Tidskrifter kommer inte konkursen som någon överraskning.

– Konkursen är inte oväntad. Vi beklagar att det blev så här. Många av våra medlemsförlag har anlitat Sörmlands Grafiska för att trycka sina tidskrifter, säger Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld till Resumé.

Enligt Sveriges Tidskrifters uppgifter träffas konkursförvaltaren och Sörmlands Grafiska idag.

– Vi vet inte vad förvaltaren kommer fram till – om de kommer att driva verksamheten vidare och försöka hitta en köpare. Men vi bedömer det som osannolikt att det blir någon utdelning. Staten har dock en skyldighet att se till att det finns ett sätt att få tillbaka momsen då tryckeriet gått i konkurs.

– Så nu är bollen alltså tillbaka hos Skatteverket. Eftersom vi tror att det är osannolikt att det blir någon utdelning, så är det nu Skatteverket som får se till att de förlag som har anlitat Sörmlands Grafiska. Och som har agerat på det sätt som Högsta Förvaltningsdomstolen sa att de skulle göra – hållas skadeslösa.

När tror du att förlagen kommer få tillbaka sina pengar?
– Sveriges Tidskrifter har längs hela resan drivit linjen att kunderna inte ska drabbas av statens schabbel med tryckerimomsen. Staten har inte infört lagstiftning om kreditnota i tid och vi kan konstatera att så som momssystemet ser ut idag fungerar det inte särskilt bra. Ett momssystem ska vara neutralt och inte drabba kunder med en massa onödiga kostnader med att driva in skulder från tryckerierna. Det borde fungera smidigare.

Hur kan ni hjälpa förlagen här?
– Vår linje är att Skatteverket måste fortsätta att meddela anstånd till kunderna tills dess det finns en lösning på plats. Vi hoppas på en pragmatisk lösning av staten. Vi har haft kontakt med Skatteverket i förra veckan och försöker få till en mötestid inom kort. Efter detta möte kommer vi att gå ut med information till våra medlemmar

Hur stort problem är det för branschen om man ser till att ett av de största tryckerierna, med många förlag som kunder nu går i konkurs?
– Det kan självklart ha en inverkan på utbud och därmed tryckpriserna om ett så stort tryckeri försvinner från marknaden. Men det finns ett flertal alternativa ställen att trycka på i och omkring Sverige.

Vad kan ni göra för att stötta förlagen här?
– I början av nästa vecka kommer vi ut med en guide till våra medlemmar kring vilka andra tryckerier som finns i Sverige och andra aktuella länder. Också vilka typer av tidskrifter som passar för vilket tryckeri, samt vad man ska tänka på vid upphandling. Våra medlemmar har också tillgång till kostnadsfri telefonrådgivning från våra experter – det finns både momsexpert samt tryckexpertis. Redan i höstas hade vi ett frukostmöte inför 2016. Här fick våra medlemmar rådet att förbereda en plan B för sin tryckning. Många har också gjort det.

FAKTA/Tryckerimomsen
En EU-dom 2010 slog fast att den grafiska branschen ska betala 6 procents moms på allt utom reklamtryck. Momsen gäller retroaktivt, vilket gör att tryckerier kan begära tillbaka skillnaden mellan 25 procents moms och 6 procents moms för åren 2004-2007. Domen har lett till att Skatteverket har riktat krav på tryckeriernas kunder om att betala mellanskillnaden. De som köpt tryckertjänsterna har i många fall efterbeskattas med motsvarande belopp. HD:s dom innebär att de kan återkräva tryckerierna på pengarna. Totalt rör det sig om cirka 3,3 miljarder kronor.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.