Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så blir Aftonbladets nya organisation

Publicerad: 10 december 2014, 12:38

Schibstedhuset där Aftonbladet sitter

Foto: Björn Elgstrand

UPPDATERAD. Vid ett stormöte under onsdagen presenterade Aftonbladet den nya organisationen. Det blir tre chefer som får ansvar för desken; en nyhetschef, en agendachef och en analytiker. Men det är fortfarande oklart hur många tjänster som försvinner.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSchibstedJan Helin

Resumé har tidigare rapporterat om det planerade sparpaketet på Aftonbladet. Mellan 30 och 40 tjänster beräknas försvinna och ledningen har också valt att kapa vissa mellanchefsposter.

I morse presenterade tidningens publisher Jan Helin den nya organisationen i sin helhet och vid lunchtid höll chefen för Aftonbladet Plus Sofia Olsson Olsén en dragning över nyheterna i organisationen.

Desken kommer framöver att utgöras av tre chefer:
• En nyhetschef med ansvar för allt breaking, både tv och text
• En agendachef får ansvar över cirka åtta "hubbar": däribland samhälle, krim, utrikes gräv/scoop, onlinereportage, bildjournalistik.
• En analytiker.

– Nyhetschefen har ansvar för allt som händer nu. När det blir lugnt ska agendachefen kunna gå in och säga att vi ska lägga upp saker som vi har sparade. Det blir en dragkamp mellan de här två. Till sin hjälp har de analytikern som ska kunna se vad som fungerar trafikmässigt, sa Aftonbladets publisher Jan Helin i dag under mötet.

Foto och rörlig bild kommer att läggas samman till en desk.

Nyhetssidan kommer att arbeta i skift i en större utsträckning och kommer att utgöras av: 4 nyhetsredaktörer(dagens nyhetschefer), 4 redaktör, 4 morgonreportrar, 2 natt, 8 nyhetsreportrar,

Hur många tjänster som kommer att försvinna är ännu oklart. Flera av tjänsterna kommer att läggas ut för sökning internt.  Vilka som kommer att få chefsposterna är inte heller klart.

– Stämningen är dämpad och uppgiven, men samtidigt känns den nya organisationen bra. För de som blir kvar kan det nog bli bra, säger en av medarbetarna på Aftonbladet till Resumé.

I ett internt mejl som Resumé tagit del av skrev kvällstidningens huvudskyddsombud till personalen under gårdagen:

"Aftonbladet står inför stora omorganisationer och uppsägningar. Om du med anledning av detta drabbas av fysisk eller psykisk ohälsa i någon form – ex sömnrubbningar, ångest, depression, krisreaktion eller andra symptom som är relaterade till dessa omständigheter – och behöver professionellt stöd eller läkarhjälp så erbjuder företaget detta.

Tveka inte att be om hjälp!"

Resumé har sökt Jan Helin.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.