Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så bommade han korrejobb för DI

Publicerad: 3 april 2014, 08:03

Jojje Olsson.

Jojje Olsson är journalist, författare och bosatt i Peking sedan år 2007. Han driver Inbeijingo och har dock drömt om ett fast korrejobb åt en tidning som DI i många år. När chansen väl dök upp bommade han den på grund av en ”blöt” kväll.


”Jag vill börja med att försäkra er alla om att detta inlägg inte är  något aprilskämt. Innehållet är så lustigt, att det skulle kunna misstas  för ett sådant.”

Så inleder Jojje Olsson sin berättelse om hur han ”sumpade drömjobbet på Dagens Industri.”

Han  har spenderat den senaste veckan i Sverige för en intervju med DI med anledning av att tidningens korrespondent Jenny Hedelin lämnar  Kina i sommar.

Jojje Olsson har varit verksam i sju år som frilansare i Kina och är uppe i ett par hundra artiklar för över 70 publikationer.

Han är också aktuell med boken ”Peking – förändringarnas stad”

Tillvaron som frilans är dock både tröttsam och osäker rent ekonomiskt.

”Även  om ytterst få svenska medieföretag har en korrespondent i Kina, så  visste jag att om jag bara var uthållig nog, bara fortsatte att  producera och vara flitig, så skulle snart komma då jag fick möjlighet  att representera ett av dessa som Kina-korrespondent på fulltid”,  skriver han.

Det fanns bara ett minst sagt jobbigt problem.

Bakgrunden  var att han stämt träff med Jenny Hedelin då hon var i Peking i fjol.  Han spelade fotboll kvällen innan mötet, laget vann och firade med öl.

”De bästa men även sämsta idéerna kläcks ofta ett par öl”, skriver han.

Vännerna  hamnade bland annat i vadslagning och resultatet blev att en av hans  vänner gick på mötet med Jenny Hedelin och presenterade sig som ”Jojje”.

”Tobias,  som själv inte är journalist, men känner mig ganska väl, talade bland  annat om ”sin” bok, ”sin bakgrund” och utmaningarna att rapportera från  Kina.

Han skickade ett mejl till DI efter att vännen berättat att  Jenny Hedelin skulle lämna Kina.

Han vågade dock varken berätta för DI eller Jenny om  vadslagningen, utan planen var att först ge ett bra personligt intryck och därefter be om ursäkt.

Mötet i veckan gick bra och DI hörde av sig med ett erbjudande, där avtalet skulle skrivas den 1 april.

När han väl anlände till DI-redaktionen märkte han dock att allt inte stod rätt till

”Dels  hade de inte som utlovat skickat mig en förhandskopia på vårt avtal och  nu tog heller inte redaktionschefen mig i hand då hon mötte mig vid  kaffemaskinen i receptionen”, skriver han.

Då fick han veta att någon ringt ett anonymt samtal från Peking och berättat hur det hela förhåller sig.

”Nu  ställdes flera frågor till mig, och ungefär vid ”har du någonsin haft  ljust hår?” var det dags att ge upp…Nu är det väl bara att ladda om,  kavla upp armarna och fortsätta producera i ytterligare en handfull år,  innan en liknande möjlighet dyker upp att få rapportera från Kina ”på  riktigt”, skriver han.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.