Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så får du Stora Journalistpriset

Publicerad: 21 november 2013, 09:32

Av de 21 personer som tilldelats Lukas Bonnier Stora Journalistpris har 13 varit män, sju arbetat eller haft ett förflutet i kvällspress och sex varit stycken varit chefredaktörer. Om du däremot är kvinna som jobbar inom radio med sport så lär du aldrig få priset. Resumé har kartlagt bakgrunden du behöver för att vinna Sveriges finaste journalistpris.


Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Sedan 1992 har Lukas Bonniers Stora Journalistpris delats ut för en långvarig framstående journalistisk gärning. Och låt oss slå fast att det inte är vem som helst som får det. Först och främst måste du vara jäkligt bra.

Den som först fick priset var den legendariske SvD-chefen Buster von Platen och senast var det Svenskans vetenskapsreporter Inger Atterstam som förärades utmärkelsen. Och som alla pristagare var de väl värda upphöjelsen.

Men om du siktar på att ta hem Sveriges finaste journalistpris så gäller det att börja tidigt och staka ut en bra karriär.

Särskådar man pristagarna så ser vi att 13 har varit män, sex stycken har under sin karriär varit chefredaktörer. 14 har haft sin huvudsakliga verksamhet inom print, sex av dem på kvällpress, fem av dem morgonpress och tre inom tidskrifter.

Fyra har haft sin inkomst från Sveriges Radio och två från SVT. Bo Holmström är den enda från kommersiell etermedia som hittills fått priset.

När det gäller ämnen så är blandningen stor. Politik och ekonomi, kultur, konsument, vetenskap, allmänjournalistik, sport och nöje har hittills belönats, vid sidan av nyskapande och publicistiskt ledarskap. Fast nöje och sport representeras av samma person, Expressens Mats Olsson.

Så om du vill jobba dig till priset på kort sikt, ska du, förutom att vara duktig som få, ha din bakgrund inom kvällspress eller Public Service, ha varit chef och man.

Du behöver inte jobba i Bonniersfären eftersom det är en knapp tredjedel av pristagarna kommer därifrån.

Den som vill ha priset på lång sikt ska kanske fundera över var man kan sätta sitt avtryck i dagens medievärld. Webbtv? Twitterdriven sportjournalistik? Facebookgrävande? Instagramekonomirapportering? Vine-intervjuer?

Men främst måste du vara väldigt duktig.

Vinnare av Lukas Bonniers Stora Journalistpris:

Gustaf von Platen
Sigurd Glans
Anders Andersö (Tecknar-Anders)
Thorbjörn Larsson
Hasse Olsson
Arne Ruth
Lena Mellin
Åke Ortmark
Björn Elmbrant
Annette Kullenberg
Mats Olsson
Amelia Adamo
Kerstin Brunnberg
Hannes Råstam
Cecilia Hagen
Bo Holmström
Karen Söderberg
Sverker Olofsson
Gunnar Bolin
Cecilia Uddén
Inger Atterstam

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Stora Journalistpriset

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.