Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så fick Aftonbladet loss Anders Borg-storyn

Publicerad: 4 augusti 2017, 11:40

Anders Borg och Aftonbladets reporter Gustaf Tronarp.

Aftonbladet var första medie att namnpublicera Anders Borg som den blottande ex-ministern. – Det kändes helt osannolikt när jag fick höra det första gången, berättar reportern Gustaf Tronarp.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetAnders Borg

Klockan 08.45 i morse skrev Anders Borg ett inlägg på Facebook där han ber om ursäkt för sitt beteende på en fest i helgen. Kvällen innan hade sajten Dagens Opinion publicerat en anonymiserad artikel som beskrev hur han bland annat visat sitt könsorgan för andra festdeltagare och betett sig allmänt illa.

Vid den tidpunkten hade även Aftonbladet fått uppgifter om den förre finansministerns gravt olämpliga beteende på festen.
– Vi fick först in uppgifterna från en källa, sedan fylldes berättelsen på från flera håll. Vi började jobba med det här direkt och sökte personer som hade närvarat på festen. Sedan blev det brådskande när Dagens Opinion publicerade sin artikel, säger Aftonbladet-reportern Gustaf Tronarp.

LÄS MER: Borgs krishantering – Ber om ursäkt för skandalfesten på Facebook

Under gårdagskvällen och morgonen fick han tag i fler uppgiftslämnare som gav en samstämmig bild av vad som skett. Parallellt sökte de Anders Borg själv och hans sambo Dominika Peczynski i jakten på kommentarer och ytterligare bekräftelse. När paret inte gick att få tag i beslutade sig Aftonbladet för att publicera en anonymiserad version av storyn.
– Sen såg vi att han hade kommenterat det här själv på Facebook. Eftersom Facebook-sidan är publik får man tolka det som ett allmänt uttalande. Sedan fattade vår utgivare beslutet att namnpublicera och vi uppdaterade snabbt artikeln. Även om han inte längre är en regeringsmedlem är han i allra högsta grad en offentlig person, säger Gustaf Tronarp.

Hur känner man som reporter när man får den här typen av uppgifter?
– Det var fullständigt osannolikt när jag fick höra det första gången. Det är inte ovanligt att folk hör av sig med den här typen av tips till Aftonbladet, men ofta visar de sig inte innehålla någon substans när vi kollar upp dem. Men när jag jobbade vidare med det här tipset insåg jag snart att det här stämde. Det var många som berättade samma sak helt oberoende av varandra. I morse kände jag att vi kunde berätta vad som hänt fast anonymiserat. Det var oväntat att han gjorde valet att själv gå ut öppet på Facebook.

Vad tycker du om den strategin?
– Det blir alltid bättre om man får till ett samtal och möjligheten att ställa följdfrågor. Tyvärr blir det allt vanligare att makthavare väljer att använda sig av egna kanaler för att ge sin version. Jag förstår varför man vill göra den, men som journalist tycker jag att det är beklagligt. Det skapar en distans till personen, och många frågor återstår.

För Gustaf Tronarps del fortsätter nyhetsjakten under dagen.
– Det blir intressant att se hur de företag han är involverad i ställer sig till det inträffade.

Hur har trafiken till sajten sett ut?
– Det har varit ett enormt intresse.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

AftonbladetAnders Borg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.