Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så fick han drömintervjun med Juholt

Publicerad: 23 januari 2012, 07:38

Fd S-ledaren Håkan Juholt i en exklusiv intervju med Östrans politiske reporter Ulf Carlsson.

Foto: Tomas Königsson.

Östran/Nyheterna fick en exklusiv intervju med Håkan Juholt i samband med att hans avgång som S-ledare meddelades. Nu berättar reportern UIf Carlsson hur det gick till.


— Håkan var på väldigt gott humör, inte på något vis en bruten  person, säger Ulf Carlsson, politisk redaktör på Östran/Nyheterna.

Enligt  Ulf Carlsson var det egentligen som vilket annat reporterjobb som  helst. Han mötte Håkan Juholt hemma i hans villa i Oskarshamn.

Håkan Juholt berättade om splittringen inom partiet, partiets framtid och hans syn på kritikern Sven-Erik Österberg, enligt Expressen.

Senare  under kvällen kom beskedet att Håkan Juholt efter sitt tvådagarsmöte  med partiets verkställande utskott, VU, skulle hålla presskonferens på  köpcentret Flanaden i just Oskarshamn. Sedan kom beskedet att Håkan Juholt avgår som partiledare för Socialdemokraterna.

Enligt Expressen visste Ulf Carlsson, politiske redaktören Peter Akinder och fotografen Tomas Königsson redan om detta.

Ulf  Carlsson hade i flera dagar frågat Håkan Juholt om han kunde få göra en  intervju. Enligt Ulf Carlsson blev det en öppenhjärtlig intervju:
— Jag har alltid upplevt honom som ärlig, säger Ulf Carlsson till Expressen.

Under lördagen presenterade tidningens nätupplaga ett utdrag av mastodontintervjun på 12.000 tecken.

På  frågan om varför han avgår är svaret att han till en början kände ett  starkt stöd från den socialdemokratiska rörelsen och det kände han även då han mötte 10.000 människor under sin höstturné.

Han uppger också  att han fortfarande känner ett starkt stöd från rörelsen, men det som  verkligen fick honom att fatta beslutet var att han tvivlade över om han  någonsin skulle kunna återvinna allmänhetens förtroende.

Då Ulf Carlsson frågade när Håkan Juholt bestämt sig för att lämna ordförandeposten blev hans svar:
"Jag har förstås tänkt i de här banorna länge. Men jag bestämde mig de senaste dygnen".

Han gjorde också klart att han hade möjligheten att sitta kvar, men att han inte är en politiker som klamrar sig fast:

"Socialdemokratin  förtjänar en ledare som har ett brett stöd och inte ständigt är  ifrågasatt. Och som känner att han eller hon kan vinna den breda  allmänheten. Och jag kände att det inte var jag.", skriver  Östran/Nyheterna.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.