måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så förändrade Steve Jobs kommunkationen i grunden

Publicerad: 6 oktober 2011, 09:27

Steve Jobs var Apple och Apple har revolutionerat publicering i alla dess former de senaste 30 åren. Här är Apple-produkterna och programmen som ändrade kommunikation i grunden.

Ämnen i artikeln:

Steve JobsApple

Billy Andersson

billy.andersson@resume.se


Apple är visserligen mycket varumärke och attityd. Men i grunden är det produkterna och programvaran som skapat magin. Steve Jobs har kanske inte själv skapat alla prylarna men hans insikt om konsumentbeteende och stenhårda krav på kvalité har gjort skillnaden mot de flesta andra företag.
Här är en sammanställning av det bästa från Apple under Steve Jobs ledning (perioden 1986 till 1996 var Jobs borta från Apple vilket kallas bland Applefantaster för ”The Dark Ages”).

Apple II
Kom 1983, gjorde Apple känt och tog in datorn i de amerikanska hemmen. Tillverkades i tio år.

Macintosh
Fortfarande tror många att Apple egentligen heter Macintosh. Första datorn som gav de stora massorna grafiskt gränssnitt. En dator som lanserades med en av 1900-talets mest klassiska reklamfilmer.

LaserWriter
Tillsammans med Machintosh, Pagemaker och Adobe Postscript förändrade Apples Laserwriter digital publicering i grunden. Skapade i mitten av 1980-talet begreppet Desktop Publishing,

iMac
Första datorn efter Jobs återkomst till Apple 1996. Innehållet i sig var inte märkvärdigt men det var en av de första datorerna som var roliga att titta på.

Final Cut Pro
Macintosh revolutionerade papperspublicering, Final Cut Pro gjorde motsvarande för digital filmredigering.

Power Mac G4
Under 1990-talet krigade datortillverkarna om vem som var snabbast och starkast. Power Mac G4 satte stopp för den matchen. Datorn ansågs så stark att de amerikanska myndigheterna klassade den som superdator och fick inte föras ut från land eftersom den kunde hamna i orätta händer.

OSX
Apples operativsystem var kanske enkla att använda men fram till 2001 kraschade de lätt och uppfattades som allmänt instabila. När Steve Jobs gjorde comeback hade han med sig idéer från sitt förra företag NeXT. Det resulterade i det Unixbaserade operativsystemet OSX. Stabilt, snabbt och säkert men samtidigt lika enkelt att använda.

iPod
Med iPod:en började förändringen av Apple i grunden. Från datortillverkare till medieföretag. Före iPod hade det funnits en rad mp3-spelare men ingen hade varit lika enkel att använda, med lika mycket minneskapacitet och lika snygg. 2001 var iPod statusprodukten framför alla andra.

iTunes
Programvaran som var/är lika viktig om inte viktigare än iPod. För första gången kunde vi samla och sortera musik på ett enkelt sätt. När Apple 2004 öppnade iTunes Store innebar det ett epokskifte för hela nöjesindustrin och all digital publicering.

iPhone
I mitten av 2000-talet spekulerades det mycket om Apple skulle lansera en egen mobiltelefon, inte minst på grund av att iPoden såg nästan ut som en.
När iPhone väl kom 2007 väckte den visserligen mycket uppmärksamhet men ingen av de andra mobiltelefontillverkarna tog iPhone på allvar. Vilket skulle straffa sig. iPhone kallades första smartphonen som man inte behövde vara smart för att använda.

iPad
Under hela 2000-talet funderade och forskade både medie- och teknikbolag hur trycket media skulle kunna digitaliseras och göras bärbar. Sony, Amazon med flera gjorde hyfsade läsplattor i svartvitt men utvecklingen gick långsamt.
Tidigt 2010 presenterades iPad och plötsligt var allting lätt och publicering gick in i ett nytt digitalt skede.

Källor: Gizmodo

All Things D

Engadget

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev