Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så försöker Apple knäcka Spotify

Publicerad: 5 maj 2015, 05:06

Daniel Ek (Spotify) och Tim Cook (Apple).

Foto: Pressbild/Valery Marchive (Wikimedia Commons).

Apple pressar världens största skivbolag att dumpa Spotifys gratistjänst, svensk-irakisk journalist dödad och Iphone-köpare ska betala extra till upphovsmän. Det är några av rubrikerna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SpotifySVTSystembolagetApple

Så försöker Apple knäcka Spotify
Apple är på gång med att lansera en ny version av sin musikstreamingtjänst Beats. Nu avslöjar techsajten The Verge att jätten ligger på flera av världens största skivbolag för att få dem att dumpa Spotifys och andras gratistjänster. För Spotify skulle det bli ett dråpslag, då 45 av 60 miljoner användare i dagsläget kör den reklamfinansierade gratisversionen.

Enligt The Verge granskas nu Apples hårdföra affärsmetoder av USA:s justitiedepartement.  
– De här killarna är mordiska, hela vägen upp till Tim Cook, säger en källa till sajten.

För Spotify blir de kommande månaderna avgörande för musiktjänstens framtid. Det skriver Stefan Lundell på Breakit i en kommentar med anledning av gårdagens nyhet:

"Samtidigt som jätten Apple om bara lite drygt en månad lanserar sin musiktjänst ska Daniel Ek sy ihop nya avtal med några av världens största skivbolag. Situationen blir inte bättre av att allt mer nu tyder på att Apple och skivbolagen håller på att formera en gemensam front mot Spotifys gratistjänst".

Svensk-irakisk journalist dödad
Ammar al-Shahbander arbetade med pressfrihetsfrågor i Irak och Syrien i rollen som byråchef för Institute for War & Peace Reporting, IWPR. I lördags dödades han i ett attentat i Bagdad. Enligt SVT har IS tagit på sig attacken. Men inget tyder på att den var riktad specifikt mot honom.

"Ammars död är en tragedi för hans vackra familj och en fullständig chock för oss alla på IWPR. Han ägnade sitt liv åt att bygga upp ett nytt och fredligt Irak och var en av de mest insatta, kreativa och passionerade människorna", skriver Anthony Borden, chef för IWPR på organisationens sajt.

Systembolaget stoppade anitigay-manifestation
Göteborgsölen Russian Imperial Stout har tagit inspiration av Emma Greens protest mot Putins antigay-lagar för två år sedan. Vissa flaskor pryds av en regnbågsflagga. Men när ölet skulle lanseras på Systembolaget igår blev det tvärstopp.
– Produkten har olika etiketter och det strider mot våra villkor, säger Elina Yli-Torvi, pressekreterare på Systembolaget till GT.

Iphone-köpare får betala extra till upphovsmän
Copyswede, som företräder en stor del av landets upphovsmän, vann igår i andra instans mot Telia Sonera. Svea Hovrätt slår i domen fast att operatören, som säljer bland annat Iphone, ska betala en summa eftersom telefonen kan användas till så kallad privatkopiering.
– Det är ju en viktig aktör, men tanken är att ersättningen ska gälla hela branschen, säger Mattias Åkerlind, vd för Copyswede till DN.

Hur mycket de ska betala återstår att se. Telia har indikerat att de tänker överklaga domen till Högsta Domstolen.

Chefer åtalas för väntrums-tv-fiasko
Bolaget Procast Media skulle sätta upp tv-apparater i tandläkares väntrum och sälja reklamutrymme. Men affärsmodellen kom att likna ett pyramidspel, och nu åtalas två tidigare chefer för bland annat grovt bokföringsbrott, grovt svindleri och grovt bedrägeri, skriver DI. Procast Media försattes i konkurs redan i mars 2011 och var tidigare noterade på Aktietorget.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.