söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så försöker Custos få bort Realtids grundare

Publicerad: 27 mars 2017, 13:49

Custos vd Christen Ager-Hanssen och Realtids vd Jonas Wiwen-Nilsson

Ägarstriden i Realtid blir allt intensivare. Jonas Wiwen-Nilsson och styrelsen anklagas för att bryta mot aktiebolagslagen när de försökte ändra bolagsordningen. Nu vill Custos vd byta ut styrelsen och kräver att Jonas Wiwen-Nilsson lämnar vd-posten omedelbart.

Ämnen i artikeln:

RealtidJonas Wiwen-NilssonMats QvibergMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


I förra veckan fick Resumé uppgifter om en maktkamp i Realtid. Custos som köpte 25 procent av bolaget i mitten av december ska enligt uppgift vilja få bort grundaren och storägaren Jonas Wiwen- Nilsson från verksamheten och sedan Staffan Erfors tagit minoritetsägarnas parti ska han tvingats bort från chefredaktörsposten. I en intervju med Dagens Opinion senare delen av veckan riktade Custos vd Christen Ager-Hanssen skarp kritik mot Jonas Wiwen-Nilssons förmåga att driva bolaget. Han bekräftade också att Staffan Erfors lämnat Realtid för Custos-ägda Metro och är en av kandidaterna till att bli tidningens nya chefredaktör, som presenteras i slutet av denna vecka.

I ett brev som skickades till Realtid Medias styrelse i fredags förra veckan radar Custos upp en rad felaktigheter som de anser ägde rum vid företagets ordinarie bolagsstämma den 14 februari. Resumé har tagit del av brevet där det framgår att minoritetsägaren Custos ställer hårda krav på förändring i Realtid Media. De vill byta ut styrelsen och få bort grundaren och storägaren Jonas Wiwen-Nilsson från den operativa verksamheten. De vill göra om försäljningen av dotterbolaget Alternativ Media och tillsätta en extern granskning av bolaget.

"Hade Custos inte uppmärksammat de lagstridiga och ogiltiga besluten på Bolagsstämman och ändringen av Bolagets bolagsordning inom ABL:s klanderfrist och besluten registrerats hos Bolagsverket hade Bolagets aktieägare, mot bakgrund av det i princip obegränsade bemyndigandet för styrelsen att ge ut värdepapper, riskerat att drabbas av omfattande skada. Custos håller det för troligt att bolagets styrelseledamöter, Jonas Wiwen-Nilsson och Thomas Vinell, sökt agera till förfång Bolagets övriga aktieägare.", skriver Custos advokat Carl-Adam Drakenberg i brevet till Realtids styrelse.

När Resumé når Custos vd Christen Ager-Hanssen är det tydligt att det är en omständighet som är extra infekterad. På bolagsstämman den 14 februari försökte styrelsen ändra bolagsordningen och ändra aktiekapitalgränserna.

Det innebär i korthet att nya ägare, rent hypotetiskt, skulle komma att köpa låt oss säga 40 procent av aktierna i Realtid för 40 000 kronor, väsentligt mindre än de 4 000 000 som Custos betalade 25 procent av bolaget. På så sätt skulle storägaren och styrelsen kunna ta in en ny mäktigare ägare och styra bort Custos på längre sikt.

I mejlet som undertecknas advokaten framgår det att kallelsen till bolagsstämma kom två veckor innan bolagsstämman, i stället för den intervall på fyra veckor som normalt är praxis. Den ändrade bolagsordningen fanns inte med som en egen punkt utan sorterades under paragrafen "övrigt" vilket gjorde att aktieägarna inte informerades. Vid bolagsstämman närvarande endast Jonas Wiwen-Nilsson och styrelseordföranden Thomas Vinell som tillsammans utgör styrelsen i Realtid Media AB.

Besluten på bolagsstämman återkallades i fredags av Jonas Wiwen-Nilsson själv.

Under måndagen har Custos haft styrelsemöte. Enligt Christen Ager-Hanssen har de beslutat att kräva styrelsen med Jonas Wiwen-Nilsson och Thomas Vinells avgång. De kräver också att få tillbaka 1 200 000 kronor eftersom de anser att en företrädesemission också beslutades på bolagsstämman den 14 februari och därför är ogiltig.

– Vi ser mycket allvarligt på det han har försökt få igenom. Det går aldrig att acceptera de olagligheter Jonas Wiwen-Nilsson har försökt göra genom den ändrade bolagsordningen. Det här visar att han inte är kompetent för att driva verksamheten, säger Christen Ager-Hanssen från London när Resumé når honom på telefon.

– Vi ser en stor potential i Realtid och kan tänka oss att öka ägandet framöver, men det var ju inte de här förutsättningarna vi gick in med. När våra misstankar om att allt inte stod rätt till besannades ökar vår misstro mot hur Jonas Wiven-Nilsson har förvaltat bolagets finanser. Det är därför vi påbörjat en egen utredning.

Vad vill ni mer åstadkomma med den nya bolagsstämman?
– Vi anser att varken Jonas Wiwen-Nilsson som vd eller den nuvarande styrelsen kan sitta kvar. Vi kräver att han avgår, han är inte en kompetent person och klarar inte att sköta verksamheten. Vi måste skapa rätt förutsättningar för att Realtid skall kunna gå med vinst.

Resumé har pratat med affärsjurister som bedömer att Realtids styrelse inte har följt aktiebolagslagen när de kallat till den extra bolagsstämman. De hävdar att aktieägarna måste bli informerade när bolaget ska besluta om så pass stora förändringar .Faktum är att kallelsen tydligt ska innehålla samtliga ärenden som ska beslutas om och det är stämman bunden av.

Resumé har under en längre tid sökt Jonas Wiwen-Nilsson. Han vill inte säga någonting om den ändrade bolagsordningen. Via mejl ger han följande kommentar kring situationen.

"Jag talade med Mats Qviberg (Custos ägare reds anm.) på telefon i fredagskväll, då säger han följande angående den pågående situationen: "Jag hatar sånt här. Hitta en köpare till våra aktier så är bollen död och vi är av med Ager-Hanssen". Jag tror egentligen att det räcker som ett klargörande. Det är dessutom i linje med det 'gentlemens agreement' vi ingått med Mats angående AB Custos ägande i Realtid Media efter att deras engagemang ganska omedelbart tog en mycket märklig utveckling."

När Resumé når Mats Qviberg, som äger 40 procent av aktierna i Custos tror han att Jonas Wiwen-Nilsson hört fel. Finansmannen hävdar att han syftade på de (Realtid) och inte vi och att det således inte föreligger någon konflikt mellan honom och Christen Ager-Hanssen.

– Det jag menade var att de blir av med problemet i fall de lyckas hitta några köpare till Realtids aktier.

Du har inte velat kommentera situationen i Realtid tidigare. Hur ser du på den situationen som har uppstått?
– Bolagsstämman var inte acceptabel eftersom den innebar att vårt ägande späddes ut. Realtid är dessutom ett publikt bolag så det är ännu viktigare att kommunicera till aktieägarna, men det där har Jonas Wiwen-Nilsson bett om ursäkt för. Problemet är ju att det här bolaget har gått dåligt ekonomiskt under en längre tid.

Mats Qviberg understryker att han aldrig varit uppe på Realtids redaktion och att hans roll är i ägandet, inte det operativa.

– För min del får vi gärna sälja våra aktier i Realtid, eller äga hela bolaget.

Gällande styrelsemötet säger Mats Qviberg:

– Vi vill ju att styrelsen i Realtid avgår, men vi behöver 50 procent av rösterna på stämman.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev