Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så försökte Aftonbladet lura pr-byråer

Publicerad: 4 juni 2015, 06:23

Aftonbladet försökte få pr-byråer att nappa på suspekt upplägg.

Foto: Björn Elgstrand.

Medierna har väl inte mycket att skryta med i detta Morgonsvep; Aftonbladet fejkar pr-byrå, BBC dödförklarade drottningen, SVT spårar ut totalt i sändning – och får dessutom klippa om ett annat program efter kritik. Utöver det skriver vi om sponsrade kommuntjänstemän, Jenner och Fifa.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetPR-ByråerSVTBBCFIFA

Så försökte Aftonbladet lura pr-byråer
Flera pr-byråer i Sverige har blivit kontaktade av en brittisk konsultbyrå, som vill få hjälp med att kontakta svenska ministrar och journalister. Men det brittiska företaget är fejkat och spåren leder till Aftonbladet, skriver Dagens Opinion. Aftonbladet erkänner inte, men dementerar inte heller uppgifterna.

– Jag kommenterar inte våra journalistiska metoder utanför våra väggar. Vi kan vara öppna om mycket, men inte vårt arbete, säger Håkan Andreasson, redaktionschef på Aftonbladet till Dagens Opinion.

Det brittiska fejkföretaget heter Vicfar. Deras sajt är professionellt utformad men domänregistreringen har inte gjorts av någon i London utan av en webbtekniker på Aftonbladet. IP-adresserna i mejlen som har skickats leder till Schibsted, som äger Aftonbladet. Bilderna på Vicfars grundare, finns på olika bildbanker. Det rör sig om genrebilder över affärsfolk.

BBC råkade dödförklara drottningen
”Drottning Elizabeth är död”, skrev BBC-producenten felaktigt på Twitter. BBC har bett om ursäkt och dragit igång en intern utredning efter den pinsamma publiceringsmissen. Bakom budskapet står BBC-producenten Ahmnen Kawajas tweetkonto.  Budskapet om drottningens död lades ut i en tweetserie där det först hette att drottningen vårdades på sjukhus.

Efter att den falska nyheten avslöjats blev det också förvirrat, skriver DN. BBC och Ahmen Khawaja har nämligen gett vitt skilda historier om vad som gått snett. BBC säger i ett uttalande att man på onsdagen genomförde en teknisk repetition av dödsrunor inför att kända personligheter går bort. Ahmen Khawaja skrev däremot – efter det att inläggen tagits bort – att hon glömt sin mobiltelefon hemma och att någon spelat henne ett spratt.


SVT klipper bort scen med skratt åt negerboll
SVT klipper om programmet ”Bathinas skilda världar” efter stark kritik i sociala medier. I scenen som klipps bort besöker programledaren en familj  som har ordet ”negerboll” skrivet på väggen, vid ett recept,  – vilket får programledaren att börja skratta.
– Jag har ingen lust att bidra till något som kan såra, säger kulturchefen Eva Beckman till Aftonbladet.
I programserien ”Bathinas skilda världar” reser en överklasskvinna hem till människor runt om i Sverige för att ta reda på om fördomar mot olika samhällsklasser stämmer.

...och här spårar SVT:s sändning ut helt
SVT:s programledare Fredrik Ahl kallade flyktingar för ”kebabtekniker”, säger att ”ingen vill bo i Eskilstuna” och låtsas pilla vaxproppar ur hörsnäckan. Det var på skoj, han trodde inte det sändes. Men det gjorde det – rakt ut i digital-tv-nätet  och till exempel på Boxers kanalläge 999, skriver Expressen.
– Hade jag vetat att det skulle gå ut, hade jag inte sagt så. Det är beklagligt. Det är förskräckligt, säger programledaren till Expressen.
Under vinjetten SVT Sörmland sjöng han opera, imiterade dialekter och showade loss. Samt läste upp telegram med helt absurda meddelanden.
– Jag har inte sett någon liknande miss någon gång, säger Marcus Hagsten, en av tittarna. Han filmade inslaget och la upp det på sin Facebooksida.
Hans Zetterberg, ansvarig utgivare på SVT Sörmland, säger att man trots omfattande teknisk undersökning efter Expressens larm fortfarande inte vet vad som hänt.

SKB finansierar kommunchefens lön
Är näringslivschefen i Östhammar sponsrad? Svensk kärnbränslehantering, SKB, finansierar till största delen näringslivschefens lön i Östhammars kommun, vilket innebär en möjlig jävsituation rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.
– Jag har aldrig hört talas om en liknande konstruktion. Här blir det otroligt märkligt eftersom det dessutom handlar om ett enda företag som också har betydande intressen i kommunen, säger Olle Lundin, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.
Östhammars kommun poängterar att det är kommunen som betalar ut näringslivschefen lön, eftersom pengarna från SKB går via kommunens konto.

Jenner får egen dokumentärserie
För två dagar sedan fick OS-medaljören och tv-kändisen Caitlyn Jenner massiv uppmärksamhet för bilden av henne på omslaget till tidningen Vanity Fair. Nu kommer en trailer på den nya dokumentärserien om hennes liv ”I am Cait”, som handlar om livet efter könskorrigeringen. Här är trailern.

..och orsakar bråk mellan Schulman och Wahlgren
Caitlyn Jenner har orsakat bråk mellan Alex Schulman och Pernilla Wahlgren. Att Schulman kallade Jenner för en tönt fick Pernilla Wahlgren att se rött. Vilket hon skrev på hans Instagram, och fick medhåll av hundratals av Schulmans fans, skriver Expressen.

Journalist som jagat FIFA kräver fängelse för Blatter
Under två decennier har journalisten Andrew Jennings granskat korruptionen inom Fifa. När Sepp Blatter nu meddelat sin avgång vill Jennings att Fifa byter namn – och Blatter slutar omedelbart.– Han är slut, han är passé. Han ska in i fängelse. Vi får inte låta hans skurkar styra den närmaste tiden, säger Jennings till SVT Sport.

Katarina Ekspong

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.