Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så går Aftonbladet vidare efter #metoo-krisen på redaktionen

Publicerad: 24 januari 2018, 08:46

Efter höstens Metoo-kris genomför Aftonbladet nu operation moralisk upprustning: seminarier om värderingar, workshops med genusperspektiv, enkäter om arbetsmiljön, stärkt visselblåsarfunktion, bättre introduktion och stöd till chefer.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooAftonbladetLena K Samuelsson

Med vikarierande publisher, utan politisk chefredaktör och med flera stjärnskribenter bortkopplade är det inte underligt om missmodet sprider sig på redaktionen. Resumé behöver inte ringa många samtal för att få stämningsläget bekräftat.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén sjukskrevs den 4 december efter en höst med massiv kritik mot tidningens ledning, toppad med turerna kring den skrinlagda rapporten "Dokumentet 2.0".

Den från Svenska Dagbladet rutinerade chefen Lena K Samuelsson kallades in som tillförordnad i högst tre månader. Som styrelseledamot i Aftonbladet var hon 2016 med om att utse Sofia Olsson Olsén till publisher då Jan Helin gick till SVT.

Lena K Samuelsson har inte tid att tala med Resumé, men anses ha gjort ett bra jobb med att återställa lugnet på redaktionen:
– Lena K är en mycket skicklig ledare, säger journalistklubbens ordförande Susanna Vidlund. Nej, vi har inte hört något om Sofia Olsson Olséns sjukdom, men vi hoppas förstås att hon kryar på sig och kommer tillbaka.

Men förtroendet för Sofia Olsson Olsén är inte odelat på redaktionsgolvet när Resumé pratar med anställda under meddelarskydd. Hon beskrivs som en duktig hr-chef som aldrig riktigt kom igång i rollen som publisher och drog på sig en förtroendekris med hanteringen av "Dokumentet 2.0". Det är snarast regel att anställda passar på att klaga på chefer om de får vara anonyma, men på Aftonbladet finns en utbredd misstro mot Sofia Olsson Olsén. Spekulationerna är i full gång om vad som kan hända om hon skulle välja att sluta.
– Hon är sjukskriven och några andra besked finns inte, säger informationschefen Fredrik Lindén.

Den politiska chefredaktören Karin Pettersson ville däremot sluta och börjar redan den 15 februari på jobbet som Schibsteds "samhällschef". Ny politisk chefredaktör utses av styrelsen, där minoritetsägaren LO har vetorätt enligt avtalet mellan ägarna.

Under höstens kris tog ledningen in två konsulter från Näringslivets ledarskapsakademi. De lämnade sin rapport strax före jul: Av rapporten framgår att organisationsstrukturen upplevs som otydlig. Det finns en frustration över olika villkor för anställda i bemanningsbolaget SMAB och i Aftonbladet Hierta AB. Det finns också medarbetare som upplevt att de det senaste året utsatts för kränkande behandling och att det finns en maskulint präglad kultur på arbetsplatsen. Det framkommer också att man vill samarbeta och kommunicera tätare mellan olika avdelningarna.

Resultatet blev en samverkansgrupp mellan fack och hr-avdelning med uppdraget att skapa en bättre arbetsmiljö: Värderingsexperten Mia Hultman håller seminarier, medarbetarna ska i workshops diskutera vilken kultur de vill ha, policys skärps, halvårsvisa arbetsmiljöenkäter införs och handlingsplaner mot diskriminering och trakasserier dateras upp.
– Det var viktigt att genomlysa organisationen för att få en klar bild av situationen, säger hr-chefen Ingrid Schoerner. Det är en viktig utgångspunkt för det arbete vi nu driver framåt. En sund, god och trygg arbetsplats är grunden för att göra ännu bättre journalistik och stärka vår affär. Och det är precis vad vi ska fortsätta att göra.

Däremot har Aftonbladet ännu inget svar på hur den för grabbighet kritiserade redaktionsledningen ska förändras eller hur löneskillnaderna ska hanteras.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.