söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så hamnade "Jimmie = rasist"-skylten i SR:s buss

Publicerad: 19 juni 2017, 05:49

Så hamnade anti-SD skylten i Sveriges Radios bil, Teodorescu bojkottar debatter med Aftonbladets ledarsida och skamlöst agerande av The Sun-journalist. Det och mer i dagens morgonsvep.

Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonAlphabetAftonbladetAndreas EricsonYoutubeThe SunAlice TeodorescuSveriges Radio

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


Så hamnade "Jimmie = rasist"-skylten i SR:s bil
Under Politikerveckan i Järvas nästsista dag blossade en ordentlig debatt upp på sociala medier. Lördagen var Sverigedemokraternas dag och partiledare Jimmie Åkesson skulle hålla tal. Talet fick flera gånger avbrytas efter att åhörare avbrutit Åkesson. Det som orsakade debatt var dock att en bild där en skylt med budskapet "Jimmie = rasist" syntes i en av Sveriges Radios bilar. Många ville se skylten som ett bevis för att SR och public service-medarbetare är vänstervridna och missgynnar Sverigedemokraterna i sin rapportering. Men hur skylten hamnat i bilen hade en betydligt enklare förklaring.

– Någon hade fäst den bak på bussen genom att kila in den bakom en stegliknande anordning. Jag slet bort den och ställde in den i bilen och fortsatte att jobba, berättar Ekots reporter My Rohwedder för Aftonbladet.

Även Ekot själva kommenterade saken och stämde in i Rohwedders förklaring till hur skylten hamnat i bilen på sitt officiella Twitter-konto.

Teodorescu bojkottar debatter med Aftonbladet ledare

Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu kommer i framtiden att bojkotta debatter där skribenter från Aftonbladets ledarsida deltar. Bakgrunden till konflikten är att Teodorescu, tillsammans med Johan Hakelius och Ivar Arpi, i en tweet från Jonna Sima anklagades för att uppmana till krig inte bara mot terrorism utan som även mot islam. Teodorescu berättar i ett Instamgram-inlägg "Efter Anders Lindbergs senaste vulgära smutskastning och de uteblivna svaren på mina mail (till honom och Aftonbladets chefred) där jag bett om källa på det uppdiktade påståendet om att jag uppmuntrat till krig mot islam kommer jag hädanefter inte att ställa upp på några debatter med ledarskribenter från tidningen. Jag är förbaskat trött på det hat som Lindberg och co sprider och, vad värre är, kommer undan med.

The Sun-journalist låtsades vara släkting till offer för Londonbranden
King's College Hospital kommer att lämna in ett klagomål till den brittiska pressnämnden efter att en journalist från The Sun låtsats vara en släkting till ett av offren i Londonbranden i syfte om att komma in på en avdelning. Tidningen påstås ha velat ha en intervju med Mario Gomes, som blivit något av en hjälte efter att ha återvänt till den brinnande byggnaden för att rädda sin 12-åriga dotter. The Sun nekar till anklagelserna, det rapporterar The Guardian.

Så ska YouTube hantera extremistiskt innehåll
Under våren har en stor debatt rasat kring plattformar som Google, Facebook och YouTubes ansvar för det innehåll som sprids via dem. Så sent som i förra veckan kom Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbrittaniens premiärminister Theresa May överens om att stifta lagar ämnade att straffa nätjättarna om de inte tar bort material som anses extremistiskt i tid. I ett debattinlägg i Financial Times ger nu YouTube/Google fyra exempel på hur de i framtiden kommer att hantera innehållet. I debattinlägget, författat av Googles vice vd Kent Walker, berättar han om hur Google samarbetar med regeringar och juristbyråer för att identifiera innehållet och ta bort det på ett så effektivt sätt som möjligt. De fyra stegen är:

– utveckla maskininlärnings-systemen för att snabbare identifiera och ta bort extremistiskt material

– förstärka expertgruppen "Trusted Flaggers". Trusted flaggers-medlemmar kan markera misstänkt innehåll för granskning och består av en rad experter på området. Google dubblar nu storleken på Trusted flaggers-gruppen.

– varna för "känslig innehåll". Videos som balanserar på gränsen kommer i framtiden att inledas med en varning. Videos som befinner sig nära gränsen kommer heller inte kunna få ta del av YouTubes annonsnätverk.

– försöka omvända radikaliserade. De användare som tillhör extremisters önskade målgrupp ska istället för IS-videos mötas av antiterror-budskap.

Andreas Ericsson: Komplexitet och journalisters låga kunskap bakom misstro i invandringsfrågan
Chefen för Timbros medieinstitut, Andreas Ericson, ger sig in i debatten om allmänhetens förtroende för mediernas rapportering om invandringsfrågan. Han menar i ett debattinlägg på SvD att frågan är komplex och att många relevanta förklaringar lyfts upp. Dock menar han att man även måste ta frågans komplexitet och journalisters ofta bristande kunskap i beaktning. Ericsson ger exempel på Medievärldens artikel "SD:s lögner och svaren alla journalister bör ha koll på" och menar att de flesta påståenden som lyfts upp i artikeln faktiskt stämmer. "Alla korrekta svar låg några klick bort hos myndigheter och forskningsinstitut. Detta alltså i en branschtidning för journalister"

Uppgifter om dryga böter för Google
The Wall Street Journal och Financial Times rapporterar om att Google riskerar böter på uppemot 14 miljarder kronor. Anledningen är att EU-kommissionen anser att Google i sökningar missgynnat andra shoppingtjänster i förhållande till sin egen. Enligt tidningarna är det bara det första av tre beslut som kommissionen tagit om Google den senaste tiden, inget av besluten har ännu offentliggjorts.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev