Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så hanterade Youtube massmördarens videoklipp

Publicerad: 24 september 2008, 11:57

Nyligen införde Youtube hårdare regler för innehållet i sajtens videoklipp efter kritik. Filmerna från skjutbanan som Matti Juhani Saari lade ut fick vara kvar, men plockades bort efter massakern. Videon där den 22-årige mördaren hotade att döda lades ut efter dådet av en annan användare och plockades bort omgående.


Bilden från Youtube på Matti Juhani Saari.

Skolmassakern i Kauhajoki var dem andra skolskjutningen på mindre än ett år i Finland. Matti Juhani Saari hade poserat med vapen på filmer som han lagt ut på Youtube – på samma sätt som Pekka-Eric Auvinen gjorde vid massmordet på skolan i Jokela i fjol.

Materialet som Matti Juhani Saari lade ut på Youtube där han skjuter med en pistol på en skjutbana upptäcktes av polisen, och dagen före dådet förhördes 22-årigen om filmerna.

Det materialet stred inte mot Youtubes nya, hårdare riktlinjer som Resume.se rapporterat om tidigare.

– Filmerna som låg ute är de filmer där han har ett vapen på skjutbana och på de filmerna var det inte något våld eller hot om våld, säger Maria Göth, pr-ansvarig på Google, som äger Youtube.

Att filmerna ändå plockades bort efter dådet beror på att materialet gått emot Youtubes ”guidelines” som en följd av dödsskjutningarna.

– Sett till det som hänt var det inte lämpligt att ha det materialet kvar, det gick emot våra guidelines kontextuellt, som situationsbaserad händelse.

Klippet där Matti Juhani Saari hotar att döda genom att säga ”you will die next” och skjuta lades ut på Youtube efter dådet av en annan användare. Enligt Maria Göth plockades det klippet bort omedelbart.

– Den videon där han säger att han ska döda folk lades ut av en annan användare efter morden. Så snart den lades ut plockade det bort, säger hon.

Youtube – med fem miljarder videovisningar i månaden – har ett flaggningssystem där användare kan larma om olämpligt material och sajten har personal som plockar bort filmer dygnet runt. Maria Göth tycker att det systemet fungerar bra. Förhandsgranskning av klipp är inte aktuellt. Hon säger att det inte är möjligt eftersom det läggs upp 13 timmar film i minuten dygnet runt.

Riktlinjerna för innehållet i videoklippen som användare laddar upp ändrades nyligen efter kritik från både USA och Storbritannien. Företaget förbjöd videoklipp med starkt våld, hat och hot.

Det man vill undvika är tydliga och omotiverade våldsskildringar.

”Om din video visar någon som blir skadad, attackerad eller förödmjukad – skicka den inte.” En andra ny riktlinje är förbud mot hat.

Det material med Matti Juhani Saari som nu finns på Youtube är ”indirekt” material – exempelvis inslag från medier som visar klippen.

– Vi stängde ner hans konto. Allt annat som läggs ut tittar vi på från fall till fall. När det inträffar en sådan här händelse har folk ett stort behov av att bearbeta det som hänt.

Trots att Youtube involveras i rapporteringen om våldsdåd på det här sättet vill Maria Göth poängtera att det material som strider mot riktlinjerna är en liten del av det som läggs ut.

– Vi skulle vilja understryka allt bra som finns – roliga, underhållande, utbildande och seriösa klipp, säger hon.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.