Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så här bevakar tidningsdrakarna superstormen

Publicerad: 31 oktober 2012, 14:03

SvD, DN, Expressen och Aftonbladet har alla lagt stort krut på att bevaka stormen Sandy. Mobiliseringen av medarbetare inför det kommande presidentvalet i USA har gjort att svenska läsare kunnat följa liverapporteringen från första stund. – Bemanningen beror på presidentvalet, de utsända fick helt enkelt byta fokus, säger Aftonbladets s.t. chefredaktör Lena Mellin till Resumé


Ämnen i artikeln:

Lena MellinÅsa TillbergAftonbladetSvDExpressen

I veckan drog storstormen Sandy in över USA:s östkust och skapade stor förödelse. Stormen som kallats "Frankenstorm" av kvällstidningarna toppar alla de ledande svenska nyhetssajterna.

De svenska mediehusen lägger stora resurser på att bevaka utvecklingen av naturkatastrofen som råkar sammanträffa med upptakten till det amerikanska presidentvalet den 6 november. Valet gör att de stora redaktionerna redan har hunnit mobilisera reportrar och fotografer i området.

Aftonbladet har skickat sex reportrar till USA:s östkust som backar upp tidningens utrikeskorrespondent Per Bjurman. Enligt tidningens ställföreträdande chefredaktör Lena Mellin handlar den omfattande bevakningen inte om stormen Sandy.

– Denna tunga bemanningen beror på presidentvalet, de utsända fick helt enkelt byta fokus.

Hur viktig är den här bevakningen?
– Den är ganska viktig för att den är engagerande. Ännu en gång har det bevisats att mot naturkrafterna har människan mycket litet att sätta emot.

Tidningarnas rapportering av stormen Sandy har skapat debatt på sociala medier. Flera röster menar att bevakningen är alltför USA-fokuserad och etnocentrisk.

Ett exempel är journalisten Sara Ödmark som på sin blogg kritiserar bevakningen under rubriken "Bara döda amerikaner räknas:

"Medielogiken är tydlig här, vår kulturella samhörighet trumfar avståndet, vårt syster- och brödraskap med USA:s östkust känns i magen. Bilder och vittnesmål finns i överflöd, och de är dramatiska, och alla de svenskar som varit i New York kan se sig själva på bilderna, höra ljuden och frammana dofterna."

Som jämförlesepunkt tar Sara Ödmark upp dödstalen på Haiti. I Washington Post skapade de 65 döda haitierna rubriker. Medan förödelsen där inte får samma exponering i svenska medier:

"När svenska medier rapporterar antal döda är det bara amerikaner som räknas. Haiti? Äh, vem bryr sig. De har väl fyllt sin kvot av katastrofbevakning för det här århundradet."

Inte heller Lena Mellin tror att Aftonbladets bevakning skulle vara lika omfattande om samma katastrof bara hade drabbat Centralamerika.  

Expressens redaktionschef Magnus Alselind menar att platsen New York har ett större allmänintresse hos den svenska publiken vilket medför att händelserna får ett större nyhetsvärde.

– Världens ögon riktas såklart extra mycket mot just detta katastrofområde eftersom det är "världens huvudstad". En stad som så många har en relation till och berörs av. Plus att det kommer så nära inpå, och direkt kan påverka valet av världens mäktigaste ledare, säger Magnus Alselind.

Expressen har USA-korrespondenten Mats Larsson och stringern Henrik Ek på plats för rapportering i papperstidningen. Med finns också USA-fotografen Axel Öberg som även gör webb-tv.

Magnus Alselind passar också på att försvara tidningens utrikesbevakning utanför Västvärlden.

– Expressen har stor och viktigt arv att också ta oss dit världens blickar inte riktats ännu, Terese Cristiansson jobbar med Kenya som bas, Kassem Hamade med Beirut som bas och gör båda reportage långt ifrån det som rullar live på CNN.

Även Svenska Dagbladets utrikeschef Niklas Kierkegaard tror att bevakningen hade varit mindre omfattande om det hade handlat om ett annat område som till exempel Centralamerika:

– Bevakningen hade varit blygsammare. Vi hade haft en längre startsträcka eftersom vi inte har folk på plats i Centralamerika, utan hade fått flyga in ett team, alternativt förlitat oss på frilansare eller annan lösning. Dels har våra läsare inte samma självklara relation till Centralamerika som till USA, eller mer direkt New York, där väldigt många har varit på besök eller har en vän, bekant, eller bekants bekant som bor, säger Niklas Kierkegaard.

Svenska Dagbladet har två reportrar och en fotograf på plats i katastrofområdet. Även redaktionen i Stockholm ägnar mycket kraft åt att följa händelseutvecklingen.

– Bevakningen är extremt viktig. Det är den värsta stormen som drabbat USA i mannaminne, och den drabbar en storstad som många av våra läsare har en direkt relation till.

Hur spelar det in att det är USA tätt inpå ett val som drabbas?
– Stor roll. SvD har och har haft en mycket stark och omfångsrik bevakning av valet, både på nät och i papper. Så USA har stått starkt i fokus under ganska lång tid. Med det sagt så får orkanen säkert extra stort utrymme. Dessutom påverkar den ju faktiskt direkt valrörelsen.

Dagens Nyheter har två reportrar på plats längs USA:s östkust. Linda Flood bevakar stormens humanitära konsekvenser, medan Michael Winiarski i huvudsak rapporterar om naturkatastrofens betydelse för valet i USA.

– Stormen är inte jämförbar med katastrofen på Haiti och förra årets jordbävning i Japan. Våra reportrar är vana med att jobba under farliga förhållanden. Det viktigaste för oss var att få ut Linda Flood från Manhattan innan ön stängdes, säger DN:s redaktionschef Åsa Tillberg.

Åsa Tillberg medger att det amerikanska valet tillför bevakningen extra betydelse.
– Det är klart att det spelar en stor roll. Det som händer kan komma att få  konsekvenser för valutgången. Samtidigt hade vi haft en omfattande bevakning även om det inte hade varit val. En stor storm i New York-området är en stor nyhet och staden engagerar många svenskar.

Vad tror du att DN hade haft för en bevakning om en liknande katastrof drabbat Centralamerika?
– Vi hade haft en ordentlig bevakning då också. Vi lägger stora resurser på vår utlandsbevakning. Det är en kärnverksamhet för Dagens Nyheter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.