Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så hårdsatsar svenska medier på presidentvalet

Publicerad: 2 mars 2016, 11:02

Medierna hårdbevakar.

Foto: Montage/Yasmine Winberg

14 timmar livesändning, kroppspråksanalyser, CNN-samarbete och livefeeds. Kvällstidningarna hårdsatsar på det valet i USA. Är svenskarna verkligen så intresserade?


Ämnen i artikeln:

TVPresidentvalet 2016AftonbladetExpressen

Natten till onsdag, svensk tid, gick amerikanarna i tretton delstater och röstade under den så kallade ”Supertisdagen”. Svenska medier, och då framförallt kvällstidningarna, har bevakat vartenda steg som Donald Trump och Hillary Clinton tagit. Kroppspråk, snackisar och röstrysare har avverkats i maratonsändningar på live-tv.

Det märks att live-tv spelar en allt viktigare roll i kvällstidningsjournalistiken. Expressen och Aftonbladet har team och experter på plats, såväl som programledare i studion i Stockholm. Intresset var stort även vid Barack Obamas vinst 2012, men live-tv-tekniken var då långt ifrån lika utbredd. Nu ges chans att konkurrera med SVT och TV4 om siffrorna.

– Vi är mycket nöjda med utfallet. Det känns som att vi har haft bra stämning i studion och bland experterna. Under Supertisdagen tog vi upp allt från retorik och kroppsspråk till snackisar och katastrofuttalanden. Vi har analyserat allt så långt det bara går, säger Martin Ekelund, tf nyhetschef på Aftonbladet TV, till Resumé.

Aftonbladet har tre personer på plats i USA som bevakar valet. Dessa är Nivette Dawod, Lotte Fernvall och Per Bjurman.

– I studion i Stockholm har vi haft programledare med gäster på löpande band. Vi körde från 21.30 igår kväll fram till 09.00 i morse.

Har du några tittarsiffror?
– Vi är inte färdiga med analysen ännu. Men jag kan säga att det gick över förväntan. Det finns ett stort intresse för amerikansk politik. Om man jämför med valen i Iowa och New Hampshire så kan man se att intresset ökar för att följa, särskilt när det står klart att det står mellan Donald Trump och Hillary Clinton.

Varför? Hur tänker ni kring proportionerna av rapporteringen?
– Det verkar som att Donald Trump har gått från att vara en lustig figur till att faktiskt bli den troliga kandidaten för Republikanerna. Tidigare har folk tänkt ”vafan är det han står och säger?”. Man har garvat åt honom, men nu börjar folk förstå att det är allvar. Nu vill man veta vad han står för.

Aftonbladet har, likt konkurrenten Expressen, inlett ett samarbete med CNN som hjälper till med material under valet.

– Vi smög igång samarbetet vid årsskiftet. Vi har kört livefeeder från segertal och även upptakter inför valet och inför att resultatet skulle komma. CNN är värd för flera av debatterna som varit.

Hur kommer ni fortsätta bevakningen?
– Vi hårdbevakar konventen i sommar, debatterna mellan kandidaterna, valturnéerna. Vi växlar upp i takt med datt vi närmar oss valdagen.

Expressen har tagit steget ännu längre. De testade olika innehållsgrepp – bland annat live-tv på Facebook. Programledaren Anna Herdenstam sände då live inifrån CNN Center i Atlanta.

– Amerikanska presidentvalet är förstås en självklar världsnyhet som alla stora medier bevakar stort, och Expressen har en särskild historia med klassiska korrespondenter. För oss är det viktigt att ge en helhetsbild med tidningen, sajterna och tv, skriver Expressens tv-chef Bella Levy i ett mejl till Resumé.

Expressen satt ett stort gäng på att bevaka Supertisdagen. Tre personer fanns i studion i Stockholm, samtidigt som tidningen hade sju personer på plats i USA. Reportern Anders Sandqvist träffade till exempel svenskättlingar i Minneapolis.

Hur har samarbetet med CNN gått?
– Jag måste säga att CNN är mycket generösa i sin relation till oss. Vi får hjälp med ackrediteringar, innehåll och så vidare - i natt la de upp "Expressen TV"-loggan på sina skärmar på redaktionen för att ge oss bättre bakgrund och allt sådant uppskattar vi förstås.

Hur är tittarsiffrorna?
– Vi släpper aldrig enskilda siffror, de utgör ju dessutom tittande på både desktop, mobilen, Apple TV, Samsung smart-tv, Facebook och dessutom både live och klipp. Men det är väl ingen hemlighet att det är snabb tillväxt för Expressen TV.

Ni sände live 14 timmar. Är verkligen svenskarna intresserade av amerikanska valet?
– Förklaringen för oss ­­– liksom för våra konkurrenter, antar jag ­– är ju tidsskillnaden. Den stora dramatiken utspelade sig mitt i natten och då måste vi förstås vara med när det händer och där det händer.

Hur tänker ni kring proportionerna av rapporteringen?
– Här rådde speciella förutsättningar just nu tack vare CNN-samarbetet och att vi på grund av olika anledningar har tillgång till flera medarbetare i USA.

Andra som hårdbevakade Supertisdagen:
SVT bevakade Supertisdagen live på webben och hade team på plats i Virginia och Texas. Deras livesändning avslutades vid 05.00 i morse och fortsatte sedan med en specialsändning på SVT Nyheter klockan 07.00.

TV4 satte in den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson att bevaka Supertisdagen hela natten. Han berättade därefter hur natten gått i Nyhetsmorgon. TV4 har ett team på plats i USA, med USA-korrarna Rolf Porseryd och Staffan Ahlström i spetsen.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.