Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så hyllas Bo Strömstedt efter sin död

Publicerad: 27 juni 2016, 05:51

Bo Strömstedt var chefredaktör på Expressen.

Foto: Stefan Borgius

En av Sveriges främsta publicister har gått ur tiden, mediernas Brexit-bevakning kritiseras och Facebook favoriserar medier. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Alex SchulmanFacebookAnnika Lantz

Så hyllas Bo Strömstedt efter sin död
På midsommarafton kom nyheten att den legendariske publicisten Bo Strömstedt har gått bort vid 87 års ålder.
– Han var gammal och det tog bara slut. Men klart att det känns konstigt att förlora sin pappa, säger sonen Niklas Strömstedt till Aftonbladet.

Bo Strömstedt var kulturchef på Expressen åren 1961–1976, men mest känd är han förstås som tidningens chefredaktör mellan 1977 och 1991. Under denna period fördubblades upplageavståndet till Aftonbladet och när han slutade var det under parollen "Sveriges mäktigaste tidningsman går".

"Den siste av 1900-talets stora tidningsmän", kallades han i Sydsvenskan vid sin 80-årsdag. Nu har Bo Strömstedt gått bort, beskedet kom i morse, ungefär samtidigt som vi alla insåg att Storbritannien lämnar EU. Det var för sådana här nyhetsdagar, när det ska rapporteras och kommenteras, som Bo Strömstedt rustade sin Expressen. Han hade nog inte förutsett att vi skulle samsända live-tv med Dagens industri, men hade älskat det engagerade berättandet" skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i en lång runa.

Också kulturchefen Karin Olsson minns Strömstedts gärning. Särskilt inom kulturområdet:
"Svenska kvällstidningar är världsunika med sin kvalificerade kulturbevakning och kanske har den fungerat som ett motvärn till den brutala populism som kännetecknat alltför många utländska tabloider. Strömstedts betydelse för detta kan inte överskattas" menar hon.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver i en krönika att Sverige har förlorat en av sina största publicister:
"Bo Strömstedt var en sällsynt stark chefredaktör. Efter hans avgång har Expressen aldrig riktigt hämtat sig, vilket vittnar om svagheten med ett ledarskap som är allt för koncentrerat på en person. Likväl lämnar han ett arv efter sig som alla publicister och journalister måste försöka förvalta i strid med både vinsthungriga ägare och tidens allmänna antiintellektuella dumhet".

Minnesord har också skrivits av bland annat SvD:s chefredaktör Fredric Karén och DN:s kulturchef Björn Wiman.

Schulman: Inte medias roll att vantolka
I svallvågorna efter den brittiska folkomröstningen, där en majoritet röstade för att lämna EU, är Aftonbladets kolumnist kritisk mot de svenska mediernas bevakning.
"Jag läser på nätet om brexit, för jag vill bli tröstad eller vad man ska säga, men medierna presenterar nästan bara överord och vantolkningar och nyheter byggda på missförstånd. Svenska medier underpresterar vilt för tillfället" skriver han.

Alex Schulman konkretiserar med två exempel:
"För engelsmännen är ju idioter. Och den största dumskallen är David Cameron. DN:s chefredaktör kallar honom en "nolla" och den här tidningens politiska chefredaktör kallar honom "sopa". Allt för att han gjorde misstaget att låta folket bestämma".

Anders Billing lämnar Fokus
Avhoppen från Fokus sedan Johan Hakelius tillträdde fortsätter. Senast i raden är ekonomiredaktören Anders Billing som blir gruppchef för Ekonomiekot på Sveriges Radio. Nuvarande chefen Sören Granath går till en ny tjänst som bostadsreporter med ett särskilt kommenterande uppdrag, skriver Sveriges Radio.

Facebook favoriserar medier
Många medier är helt beroende av trafik från Facebook för att överleva. Men det är inte någon neutral distributionsplattform. Digiday skriver om hur Facebook väljer ut publicister som The New York Times, CNN och BuzzFeed för att sedan ge dem en gräddfil. Bland annat får de förtur till alla nya funktioner, och uppges ha fått betalt för att skapa rörlig bild direkt på plattformen. Dessutom misstänks det att Facebooks algoritm väljer att favorisera dessa strategiska partners.

Annika Lantz kamp mot cancern
I gårdagens Sommar i P1 berättade programledaren Annika Lantz om hur hon drabbades av livmoderhalscancer förra året och fick gå igenom cellgiftsbehandling.
– Cellgifter och strålning. Vilken jävla grej, alltså. Redan tidigt fick jag reda på att jag skulle få behålla håret, men jag var mest nyfiken på om jag skulle få behålla livet. Det är alltid svårt att svara på, förstås, och ofta har man kanske inte någon att ställa den frågan direkt till. Men det ska man nog vara glad för, säger Annika Lantz i programmet enligt Expressen.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.