Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så kan Mark Zuckerberg behålla makten i Facebook

Publicerad: 15 december 2015, 07:19

Flera möjliga scenarier för Facebook-grundaren, norska journalistkåren rasar mot Jan Guillou och Kristoffer Triumf budade på sig själv. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietMusikhjälpenFacebookKristoffer TriumfVärvet

Zuckerberg tänker inte släppa kontrollen över Facebook
För en tid sedan tillkännagav Mark Zuckerberg att han kommer lämna över 99 procent av sina aktier i Facebook via en intern transaktion till stiftelsen och investeringsenheten Chan Zuckerberg Initiative LLC. I en anmälan till den amerikanska finansinspektionen rörande den nya investeringsenheten skriver Facebook att Mark Zuckerberg tänker behålla sin röstmakt i bolaget "under den tid som går att överblicka".

Recode har kartlagt frågan och kommit till slutsatsen att det finns flera scenarion där Mark Zuckerberg kan behålla makten i Facebook trots den interna transaktionen.

• Skaffa fler aktier. Amerikanska börs-vd:ar ofta aktier till skänks som incitamentspaket från bolaget. Detta är inte sannolikt i Zuckerbergs fall.
• Ändra röstvikten. Mark Zuckerberg kan göra så att styrelsen ger honom själv fler röster per aktier.
• Börja ge utdelning. Om Facebook gav aktieägarna utdelning skulle Mark Zuckerberg kunna ge pengarna från utdelningen till sin välgörande investeringsverksamhet, utan att förlora makten.

Norska journalister rasar mot Jan Guillou
Författaren och journalisten Jan Guillous senaste roman "Blå stjärnan" kritiseras hårt av norska journalistkåren. Mette Manus, dotter till krigshjälten Max Manus, har reagerat starkt på en replik som fälls i boken: "Ingen norrman har orsakat så många landsmäns död som Max Manus" säger en kvinnlig romangestalt i samband med en militärparad 1945. I ett annan yttrande hävdas att Manus avrättat en polischef.

– Detta är en direkt lögn. Historikerna har sagt att detta är fel, och vi vet att far aldrig var med om avrättning. Bruket av fars namn på det här sättet är en grov förolämpning, säger Mette Manus till Aftenposten.

Jan Guillou avfärdar invändningarna:
– Ett antal norska journalister är upphetsade över en bok som de inte har läst, säger han till Expressen.

Triumf budade på sig själv – stängs av
I en av välgörenhetsauktionerna i SR:s Musikhjälpen hade lyssnarna möjlighet att buda på att bli intervjuad i Värvet. Nu har auktionen stoppats av Tradera efter att Värvet-skaparen Kristoffer Triumf själv lagt ett bud, skriver.

– Jag la ett bud. Eller okej jag la flera. Jag tänkte "va fan", jag har ju själv alltid drömt om att vara gäst i podden, säger Kristoffer Triumf till DN.

Det är fjärde året en av Sveriges populäraste poddar deltar i Musikhjälpen. Auktionen om en medverkan i Värvet har startats om.

Jeremy Clarkson får grönt ljus av BBC
BBC:s ledning har gett den kontroversielle programledaren Jeremy Clarkson grönt ljus att delta i framtida BBC-program. Detta sedan man sagt nej till en flera anmälningar mot Top Gears förre Clarksons programledarskap för "Have I Got News for You". Det skriver The Guardian.

Facebook steker funktion
Facebook tror starkt på appen Moments. Inom kommer man att ta bort stödet för fotosynkronisering och i stället be användarna att ladda ner Moments-appen. Detta innebär att om du vill fortsätta ha tillgång till dina privat synkade bilder från din telefon kommer du inte längre att hitta dessa i ett separat album – utan tvingas ladda ner appen. Det skriver Techcrunch.

Valtersson (MP) lämnar regeringskansliet
Christian Valtersson (MP), med en bakgrund på JKL, lämnar sitt uppdrag som sakkunnig i statsrådsberedningen. Enligt Di:s källor sker hans sorti i protest mot partiets svängning i flyktingfrågan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.