Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så krishanterar djurparkerna

Publicerad: 18 oktober 2012, 08:03

En skärmdump från Ölands djurparks hemsida.

I veckan har Smålandsnytt, P4 Kalmar och TV4:s ”Kalla fakta” avslöjat svår vanvård av djur på Parken Zoo i Eskilstuna och Ölands djurpark. Nu försöker djurparkerna krishantera.


Ämnen i artikeln:

Kalla Fakta

Två av Sveriges mest populära djurparker har hamnat i en massiv kritikstorm efter  avslöjanden av vanvård och misshandel av djur. Grupper på Facebook har  bildats och i undersökningar säger sig många vilja bojkotta djurparkerna.

I början av veckan avslöjade Smålandsnytt och P4 Kalmar att Ölands  djurpark har behandlat sina djur illa. Uppgifterna från flera tidigare  anställda på Ölands djurpark handlar om djur som blivit ihjälslagna,  djur som dött för att veterinär inte tillkallats i tid och djur som till  och med svultit ihjäl.

I gårdagens "Kalla fakta" på TV4, som drog de bästa tittarsiffrorna för  programmet på sju år, togs det upp hur det även har förekommit illa  behandling av djur på Parken Zoo i Eskilstuna.

I programmet säger Parken Zoo:s vd, Torbjörn Bergvall, att de ska göra  allt för att försöka få tillbaka förtroendet efter "Kalla faktas"  program.

– Jag förstår att det här inslaget väcker starka reaktioner. Vi kommer  att göra förändringar och förbättringar. Vi ska initiera ett arbete för  att komma fram till etiska riktlinjer för hur man tar om hand om döda  djur, säger han.

Ölands djupark har dock valt en annan krishantering. De la locket på och  vägrade uttala sig de första dygnen, fram tills i tisdags kväll då de  skickade ut ett uttalande:

"Parken tar den i media framförda kritiken på största allvar. Kritiken  framförs främst av två unga praktikelever och en tidigare anställd som  var anställd en del av sommarsäsongen 2011. Kritiken gäller ett sedan  länge av länsveterinär och Länsstyrelse avslutat ärende. Vid den senaste  kontrollen i juli 2012 visas inga brister i djurhållningen."

De vill i övrigt inte svara på några frågor med hänsyn till en pågående polisutredning.

När Resumé når Ölands djurparks kommunikationschef Hans Uhrus säger han:

– Vi ser mycket allvarligt på den kritik som har framförts. Vi skickade  ut ett uttalande till journalister i tisdags kväll för att förklara vår  sida av saken.

Varför tog det så lång tid innan ni bemötte mediernas uppgifter?
– Därför att vi ville sätta oss in i kritiken först. Det är aldrig bra  att agera i affekt på journalisters frågor, utan vi ville först ta reda  på fakta.

Men du förstår väl att det kan se dåligt ut när det står ”ingen kommentar” från er i alla artiklar?
– Jag skulle jättegärna vilja berätta mer om vårt arbete, men jag kan  inte kommentera något som pågår just nu, säger Hans Uhrus och tillägger:

– Sedan är det alltid intressant att se på det förändrade  medielandskapet med internet och sociala medier hur man hanterar  information och källgranskning, säger Hans Uhrus som sedan inte vill svara på några fler frågor.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Kalla Fakta

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.