Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så läcktes skandalvideon på Donald Trump

Publicerad: 10 oktober 2016, 05:50

Washington Post fick till ett världsscoop med Donald Trumps sexistiska uttalanden, storyn bakom Robert De Niros verbala smocka och Anna Hagwall (SD) lämnar sina politiska uppdrag.


Så läcktes skandalvideon på Donald Trump...
I fredags kväll slog filmklippet från 2005 ned som en bomb i presidentvalsracet. Det var Washington Post som kunde visa upp bilderna när Donald Trump pratar sexistiskt och nedsättande om kvinnor med programledaren Billy Bush. Bland annat säger han att kändisskapet låter honom göra lite vad han vill:
– När du är en stjärna låter de dig göra det. Vad du vill. Ta tag i fittan. Du kan göra vad som helst.

Nyheten föddes genom ett nyhetstips till reportern David Fahrenthold på fredagsförmiddagen lokal tid. En person frågade om han var intresserad av den bortklippta inspelningen från programmet "Access Hollywood". Anställda vid programmet ska tidigare i veckan ha hittat materialet i sina arkiv. Inom några minuter började Washington Post reporter söka kommentarer från Trumps stab, och ett par timmar senare var skandalen ett fakum. Det berättar Washington Post själva. De avslöjar också att andra medier hafe fått ta del av filmen, men att de hann först med sin publicering.

Som mest var över 100 000 människor inne samtidigt på tidningens sajt för att ta del av klippet, vilket gjorde att tidningens interna servrar fick stora problem.

...Efter videon: programledaren stängs av
NBC-programledaren Billy Bush, som figurerar med Donald Trump i den omtalade videon, stängs av från sitt nuvarande jobb på Today Show.
"Låt mig vara tydlig: Det finns helt enkelt ingen ursäkt för Billys språk och beteende i inspelningen", skriver Today-chefen Noah Oppenheim i ett meddelande till de anställda, enligt New York Times.

Storyn bakom De Niros verbala smocka
Under helgen har videon där Robert De Niro bashar Donald Trump blivit en rejäl viral hit. Men faktum är att den spelades in långt tidigare. Klippet kommer från den politiskt obundna kampanjen #VoteYourFuture men kom inte med i slutversionen. Istället visades den för första gången i fredagens program "The Kelly File" hos Fox News, enligt Hollywood Reporter.Anna Hagwall lämnar sina politiska uppdrag
Sverigedemokraten Anna Hagwall, vars motion om att begränsa Bonniers makt fick hård kritik i veckan, lämnar samtliga politiska uppdrag. Det berättade partiet i ett pressmeddelande på lördagen.
– Anna Hagwall dementerar bestämt de anklagelser om antisemitism som riktats mot henne den senaste tiden. Det är dock illa nog att hon lagt fram förslag som står i direkt strid med partiets politik och uttalat sig på ett sådant sätt att trovärdigheten i Sverigedemokraternas mångåriga kamp mot antisemitism har kunnat ifrågasättas, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson i en kommentar.

Ljudproblem hos SVT i debatten
På söndagkvällen drabbade de svenska partiledarna samman i SVT:s Agenda. Vid ett tillfälle hördes ett mystiskt bullrande ljud i sändningen.
– Det var någon i publiken som tappade en vattenflaska eller något ner i golvet, från två meter, säger Johan Klefbom, pressansvarig för Agenda till Expressen.
När debatten tog paus för nyheter från Aktuellt kl 21 stängdes inte heller ljudet av på en gång. Någon sa bland annat "Vad var det som lät?".

Ungerns största tidnings utgivning stoppad
Ungerns största dagstidning, regeringskritiska Népszabadság, fick under helgen stoppa all utgivning tills vidare. Förra månaden köptes tidningen upp av företaget Mediaworks som står nära premiärministern Viktor Orbáns högerparti Fidesz. De hävdar nu att Népszabadság går med så stora förluster att verksamheten är hotad.
– Vi är i chock. Givetvis vill de försöka framställa detta som ett affärsmässigt beslut, men det är inte sanningen, säger en anställd journalist till AFP (via Omni).

"Twitter får nobben av spekulanter"
Ryktena har gått heta om att Twitter ska att köpas upp. Bland spekulanterna har Google, Apple, Salesforce och Disney nämnts. Men nu ser det ut som att inget av företagen är intresserade av att lägga ett bud, rapporterar Bloomberg. I fredags skulle Twitters styrelse ha träffat externa rådgivare för att diskutera en eventuell affär, men mötet ställdes in.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.