Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så lyckades Coop med sina syftesdrivna kampanjer

Publicerad: 26 januari 2017, 13:59

Coop tampades länge med en luddig bild kring deras varumärke. Genom kampanjer som "Kära köttbit" lyckades man ändra på det.


Ämnen i artikeln:

CoopTv-branschen

Coop har under de senaste åren brottats med problem kring dess varumärke. Företaget har inte lyckats bygga en tydlig bild för konsumenterna om vad exakt företaget står för. Det menar Marie Wedin, marknadschef på Coop under sitt föredrag på Resumé och Reklamkrafts temadag "Jakten på massmediet". Livsmedelsbutiken har länge jobbat med kampanj-material som mest fokuserat på butikernas utbud, snarare än kampanjer som bygger varumärket. Fyra miljoner människor får fortfarande ut reklamblad med information om de senaste extrapriserna samtidigt som den suddiga bilden av Coop består.

– Därför har en viktigare del de senaste åren varit att bygga kampanjer kring utspel. Ett led i den här strategin har varit reklamfilmerna ”Ekoeffekten”, ”Knasiga grönsaker” och ”Kära köttbit”, berättar Marie Wedin.

Kampanjerna har haft enorm genomslagskraft. Den lyckade strategin har varit att kombinera traditionell annonsering i TV, print och utomhus med ett digitalt fokus. Inledningsvis valde man att ”Ekoeffekten” endast skulle gå digitalt för att senare även satsa på tv-spottar. Det resulterade i 50 miljoner visningar världen över och ett Grand Prix i Cannes.

Även ”Knasiga grönsaker” blandade traditionell och digital annonsering. Målet var att lyfta frågan om matsvinn inom livsmedelsbranschen.

Den sista kampanjen, ”Kära köttbit”, var känslig inom branschen. Med vetskapen om att var tredje svensk ville minska sin köttkonsumtion satsade Coop i den här kampanjen på att först etablera den i omfattande tv-spottar för att senare lyfta den i sociala medier. Man jobbade även hårt med en dedikerad sajt där kunderna kunde hitta recept som med hjälp av ett ”ekoreglage” visade olika recept beroende på hur mycket de ville minska sin köttkonsumtion.

– Utan förankringen i TV tror jag den aldrig hade fått det genomslag som den fick i sociala medier. 1,6 miljoner människor nåddes av det första Facebook-inlägget vi postade vilket resulterade i 36 000 huvudsakligen positiva reaktioner, berättar Wedin.

– Vi lärde oss också hur man måste jobba med influencers. Det fungerar inte att betala för enskilda poster utan man måste etablera en långsiktig relation med influencern i fråga. Väldigt viktig är också att de är initierade i den fråga eller kampanj man vill driva.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

CoopTv-branschen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.