Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så många tjänster vill ledningen ta bort på HD-Sydsvenskan

Publicerad: 28 oktober 2016, 11:14

HD-Sydsvenskan kan bli än mer decimerade

Foto: Andreas Elgstrand

Ledningen på HD-Sydsvenskan vill göra sig av med 12 journalister. Facker tror att kvaliteten kommer att försämras kraftigt.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanNedskärningarHD-Sydsvenskan

Nu har ledningen tagit fram ett förslag för en ny organisationsplan för redaktionen på HD-Sydsvenskan. I utkastet ska tidningarna ta bort cirka 12 redaktionella tre med placering i Helsingborg och resterande i Malmö.
Journalistklubbarna på tidningarna anser att förändringen kommer att innebära påfrestningar för alla på redaktionen. Facket anser att fokus på att hålla budgeten i balans står över den långsiktiga lönsamheten.

– Det finns en stor oro bland personalen för att kvaliteten kommer att försämras. Bonnier centralt vill kunna öka intäkterna från läsarna men det förutsätter att det finns en viss höjd och den blir svår att bibehålla om vi sparar ytterligare. Jag har svårt att se hur det ska gå ihop, säger Jan Samuelsson Journalistklubbens ordförande på Sydsvenskan till Resumé.

En annan föreslagen förändring är att tidningens språkvårdare ska försvinna.

– Just språk- och syftningsfel är något vi får mycket klagomål från läsarna redan i dag.

Företagsledningen för HD-Sydsvenskan ska träffa journalistklubben vid två tillfällen de kommande veckorna. Enligt Jan Samuelsson är deras ambition att få sparpaketet klart innan budgeten för 2017 är satt.

– Det har varit en konstant press i höst. Vi från fackets sida skulle gärna se att man gör besparingar på andra håll än personal. Bland annat lägger i ner över 200 miljoner kronor på distribution av papperstidningen varje år.

Neddragningarna i organisationen
• Kultur/feature får två tjänster mindre.
• Redaktörsgruppen splittras och minskar. Åtta redaktörer blir fem. En tjänst flyttas till premium och två sparas in. De fem redaktörerna som är kvar placeras på olika ställen i organisationen.
• Övertaligheten jämfört med gamla organisationen på nyhetsredaktionen i Malmö rättas till (motsvarar tre tjänster).
• En tjänst på ledarredaktionen i Helsingborg försvinner.
• En fotograftjänst på HD försvinner.
• En videoreportertjänst i Malmö försvinner.
• En tjänst i printgruppen försvinner.
• Språkvårdare försvinner

Fler förändringar
• En premiumgrupp på två personer skapas.
• Helgtidningarna (print) ses över och görs om. Arbetet me

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.