Media
Så minns vi medieåret
Publicerad: 30 december 2011, 13:34
Foto: Björn Elgstrand, Lars Pehrson/Scanpix, Jonas Eltes, Viggo Cavling
2011 blev ett gott år för mediedirektörerna, men ett tufft år för journalisterna. Det blev appens år, men också året när gratistrenden vände.
I dagarna jagar mediebolagens controllers in de sista siffrorna för att kunna önska ägarna ett gott nytt år. Varken eurokris eller finansoro hindrar mediebranschen från att visa nästan lika feta vinster som för fem år sedan.
Priset får de anställda betala i form av uppsägningar, sparåtgärder och sämre möjligheter att göra ett fullgott jobb. Direktörerna har lärt sig att pressa kostnaderna, även när intäkterna ökar. Hellre säker än ledsen, som amerikaner säger.
Nysnålheten har tvingat fram en mer realistisk attityd till gratismaterial på nätet. Personal är dyr och deras förädlingsvärde ska inte längre skänkas bort. Jakten på betallösningar pågår över hela världen och i Slovakien har de stora medierna enats om en gemensam betallösning.
Medieutvecklingen bjöd på få överraskningar:
# Tv fortsätter att sälja bra, trots att tidsförskjutet tittande och reklamvägran växer. Överraskningar: MTG:s värstingskanal TV6 är på väg att gå om moderskeppet TV3. Och att SVT lyckades öka tittandet i alla åldersgrupper trots de kommersiella konkurrenternas enorma programsatsningar.
# Internet växer som väntat, drivet av sök, sociala medier och webb-tv. Ingen har hittat mirakelkuren som väcker liv i den stendöda bannern. De kreativa krafterna samlas kring appen och mobilen, medan läsplattan fortsätter floppa, utom bland prylgalna och mediemuppar.
# Morgontidningar är vinnare bland de hånade gammelmedierna. De har ett järngrepp om sina lokala marknader och drar in mest pengar av huvudmedierna. Och de har sin outnyttjade möjlighet att börja tjäna pengar på nätet när de hittar rätt affärsmodell. Överraskningen är Sydsvenskan, som lyckades gå med förlust i värsta högkonjunkturen.
# Gratistidningarna trotsar trenden att ta betalt för innehåll, men det är ju hela affärsidén. De tjänar pengar och växer på allt fler små orter. Undantaget är förstås Bonniers miljardfiasko City, som lades ner för att stötta DN:s Stockholmssatsning.
# Radion tillhör också årets vinnare. Sveriges Radio dominerar lyssnandet, men musikradion har fått bra fart på försäljningen. Och MTG:s pratradio är ett kul försök att ta upp kampen med statsradion.
Så till oss som inte har det lika roligt:
# Fackpress och populärpress har inte lyckats hämta sig efter smällen vid
finanskrisen 2008. Året som gått bjöd på förluster och nedläggning av titlar, men få lyckade lanseringar. Läsplattorna har inte ersatt många uppsagda prenumerationer.
# Kvällspressens kräftgång fortsätter, nu anförd av Aftonbladet, som i dagarna bygger om produktionen för att prioritera nätpublicering och mobil. Expressen tappar också läsare, men har i alla fall stärkt sitt redaktionella självförtroende.
Det hände trots allt en del under 2011, på gott och ont. Här är några av
branschens profiler och händelser som får oss mediereportrar att kvickna till:
Årets tv-vinnare: Eva Hamilton, som visade att statstelevisionen är bäst även utan kungabröllop, val eller OS.
Årets tv-förlorare: Manfred Aronsson, som inte vände TV3:s ras och fick två överrockar i innehållsbasen Patrick Svensk och Nordenchefen Jörgen Madsen.
Årets avhoppare: Jan Scherman, som tar med sig produktionen och polarna från TV4 och öppnar egen låda för att göra samma sak som tidigare.
Årets rekrytering: Fredrik Lundberg blir programdirektör på MTG, en värvning som till och med överraskade honom själv.
Årets affär: Comhem såldes för 17 miljarder kronor till alla uppgivna kunders stora förvåning.
Årets inställda affär: Kanal 5 blev inte sålt och Canal Digital riskerar gå samma väg.
Årets Rocky: Håkan Juholt som tagit mer stryk i medierna än någon politiker och ändå vacklar ut till nästa rond.
Årets Rocky 2: Victor Muller som lyckats charma medierna och hålla liv i ett dödsdömt företag ända till jul.
Årets Rocky 3: Bert Sundström som nästan offrade livet för att rapportera från Kairo och nu är tillbaks i selen.
Årets Rocky 4 och 5: Martin Schibbye och Johan Persson som håller humöret uppe under vedervärdiga omständigheter.
Årets hovnarr: Bertil Ternert, informationschefen som lyckats göra hovet lika populärt som SAS-aktien.
Årets oljud: Godmorgon Världen tutar sönder bra pratradio genom att
musiksätta så fort chansen finns.
Årets prettolansering: Icon, som utgivaren Daniel Frodin kallar ”inte en tidning för alla” och får medhåll av nästan hela svenska folket.
Årets comeback: DN lyckas ta fram en egen stor nyhet i Caremaskandalen.