Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så mycket betalade Aftonbladet för SD-filmen

Publicerad: 8 november 2013, 10:17

Bild från filmen på tårtattacken som visas på Aftonbladet.se.

Aftonbladet betalade 11 000 kronor för filmen där Jimmie Åkesson ”tårtades”, uppger insatta källor till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonAftonbladet

Det har figurerat uppgifter om köpesummor runt 30 000 kronor när Aftonbladet fick exklusiv tillgång till den film där SD-ledaren Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet.

Enligt källor till Resumé som var med under natten då Aftonbladet köpte filmen betalade tidningen 11 000 kronor till säljaren Chang Frick på Smalben Produktion, som arbetade på uppdrag åt Sverigedemokraterna. Pengar som senare visade sig gå direkt till SD:s partikassa, efter en uppgörelse mellan partiet och Chang Frick.

Det har också framkommit att Expressen, som kontaktades initialt, bjöd
8 000 kronor för filmen, skriver Dagens Media.

Trots alla turer under tårtkvällen står Aftonbladet fast vid att det inte skedde någon budgivning. Tidningen kände till att Chang Frick jobbade på uppdrag av Sverigedemokraterna men hade kontakten med honom personligen. Chang Frick är sedan två år tillbaka inte längre medlem i SD.

– Vi uttalar oss principiellt inte om ersättningar, säger Aftonbladets informationschef Fredrik Lindén.

Aftonbladets Lena Mellin, stf ansvarig utgivare, skriver i sin blogg att prislappen på 30 000 kronor som tidigare nämnts är alldeles uppåt väggarna. Hon skriver också:

”I vanliga fall säger vi ingenting om våra källor. Men i det här fallet  har Sverigedemokraterna avslöjat att vi betalt frilansaren. Vad han,  eller hon, gör med pengarna är hans, eller hennes, ensak.”

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Jimmie ÅkessonAftonbladet

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.