Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så mycket betalade Egmont för Forma

Publicerad: 3 september 2014, 13:03

50 miljoner för Forma som har ett skuldberg på 100 miljoner kronor.

Foto: Andreas Elgstrand.

Egmont betalade 50 miljoner kronor för Forma, men tvingas ta över en pensionsskuld på nära 100 miljoner. Egmont tar över 60 anställda. – Spännande att få en publicist som ägare, säger fackklubbens Anne Meisner.


Ämnen i artikeln:

Forma Publishing GroupEgmont

För tre år sedan bjöd Aller Media 300 miljoner för Forma Publishing Group. Ägaren ICA Gruppen tackade nej.

När Egmont nu tar över har priset halverats. Enligt Resumés källor får ICA nöja sig med 50 miljoner, plus att Egmont tar över en pensionsskuld på närmare 100 miljoner.

I köpet ingår Formas konsumenttitlar: Icakuriren, Hus & Hem, Hus & Hem Trädgård, Hälsa, Scandinavian Retro och Kryss & Knåp. De båda B2B-titlarna Icanyheter och Market säljs till ICA-handlarnas förbund.
Egmont tar över 60 av förlagets drygt 90 anställda. 25 går till B2B-titlarna och en del av overheadpersonalen, bland annat it och lönehantering, ligger kvar i bolaget ICA Holding.

Egmont har stark slagsida åt barn- och ungdomstitlar samt tidskrifter riktade till män. Därför kan Formas titlar passa väl in i förlaget. Enda överlappningen i målgrupper finns mellan Icakuriren och Hemmets Journal.

Formas personal har länge varit ute på marknaden och tar beskedet med en blandning av lättnad, oro och nyfikenhet:

– Vi är inte förvånade över affären, berättar Icakurirens Anne Meisner.

Men vi har inte fått några löften eller klara besked om framtiden. Många tycker att det är bra att vi köptes av ett publicistiskt företag. Det känns lite spännande.

I början av oktober tar Egmont över ägandet av Forma, som i fjol omsatte 248 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 18 miljoner.

Resumé har sökt Egmonts vd Per Kjellander för en kommentar. HAn har tidigare inte velat kommentera köpeskillingen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.