Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så mycket får Stampens frilansjournalister

Publicerad: 1 juli 2016, 10:26

Magnus Carlsson – en av de frilansjournalister som levt i ovisshet sedan rekonstruktionens start.

Foto: Wikimedia Commons och pressbild

Över hälften av frilansjournalisterna som har innestående fakturor hos Stampen kommer att få betalt.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-PostenStampenHallands NyheterStampen Local Media

Stampen begärde rekonstruktion i slutet av maj. Det stod då klart att frilansare inte får betalt för sina fakturor förrän rekonstruktionen godkänts. Bland de drabbade finns frilansjournalisten Magnus Carlsson, som har 50 000 kronor i obetalda fakturor hos Stampen. 52 frilansare har i ett öppet brev protesterat mot att de ska ta smällen för rekonstruktionen.

Nu har Stampen kommit med ett ackordserbjudande till de frilansjournalister som har fordringar, till exempel fakturor, i koncernen.

I Stampen Local Media, där bland annat Göteborgs-Posten, Hallands Nyheter och Hallandsposten ingår innebär förslaget att fordringar upp till 10 000 kronor ersätts fullt ut och betalningar som går över det ersätts till 25 procent. Det betyder att 61 procent av frilansjournalisterna ersätts fullt ut för sina utestående fakturor från innan 23 maj. 56 procent av samtliga fordringsägare får fullt betalt.

– Det känns bra att så pass många kommer att få tillbaka hela sin fordran, men tyvärr gäller det inte alla. Vi har gjort allt vi kan för att det ska bli så bra som möjligt för våra frilansare. Vi argumenterade tidigt för att de skulle betraktas som anställda för att vi inte skulle behöva ha den här situationen. Men det fungerade inte rent juridiskt. Vi har erbjudit förskottsbetalning och gjort vad vi kan med fribeloppet för att så många som möjligt ska få full betalning. Vi hoppas naturligtvis att vi ska minimera problemen som frilansarna utsatts för genom vår rekonstruktion," säger Stampens vd Martin Alsander till GP.

Hos distributionsbolaget VTD får 50 procent av fordringsägarna fullt betalt eftersom gränsen har dragits vid 5 000 kronor. För övriga bolag inom koncernen V-TAB är gränsen satt till 1 000 kronor, precis som för Stampen AB.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.