Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så mycket lägger Facebook på lobbyverksamhet

Publicerad: 23 april 2018, 12:30

Foto: Mostphotos

Den amerikanska nätjätten la under det första kvartalet mer pengar på lobbying än någonsin förut.


Ämnen i artikeln:

FacebookMark ZuckerbergAmazonGoogle

Den senaste månaden har Facebook varit i rejält blåsväder med anledningen av den så kallade Cambridge Analytica-affären. Samtidigt har bolagets vd Mark Zuckerberg suttit i den amerikanska kongressen och för en rad oinitierade äldre män berättat om hur bolaget faktiskt fungerar. Det finns de som menar att skandalen är överdriven, men det finns samtidigt ett ökande tryck för att reglera nätjättarnas datainsamling och ställning.

Men de jobbar hårt för att påverka den amerikanska regeringen i deras riktning.

Enligt ett nyligen inlämnat dokument la Facebook under Q1 2018 mer pengar än man någonsin tidigare gjort på sin lobbyverksamhet, 3,3 miljoner dollar. Under hela 2017 la bolaget omkring 11 miljoner dollar på lobbying, då ett rekord. Skulle spenderandet under det första kvartalet hålla i sig kommer dock det rekordet att slås, en utveckling som inte är speciellt svår att se med tanke på den senaste månadens händelseförlopp. I samband med Mark Zuckerbergs vittnesmål i kongressen sökte man även ett tiotal lobbyister som kunde assistera honom.

I jämförelse la Amazon 3,38 miljoner dollar medan Google spenderade omkring 5 miljoner dollar för att påverka amerikanska politiker. Apple, Amazon, Facebook och Google la under 2017 totalt 50 miljoner dollar på lobbyverksamhet.

Nätjättarnas lobbyverksamhet står sig dock slätt mot exempelvis läkemedelsindustrin, som förra året la en kombinerad summa på drygt 279 miljoner dollar på lobbying.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.