Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så påverkas norska medier av terrorhotet

Publicerad: 24 juli 2014, 14:26

Skärmdump från NRK.no

Det är inte bara norska polisen som är satt i högsta beredskap efter terrorhotet mot Oslo. Mediehusen ökar sin redaktionella bemanning för att hålla allmänheten uppdaterad om det dramatiska nyhetsläget.


Ämnen i artikeln:

Verdens GangNRKTV2 Norge

Klockan tio på torsdagen utfärdade norska säkerhetspolisen (PST) och justitiedepartementet en varning för en möjlig terrorattack inom de närmaste dagarna. Enligt säkerhetspolisens chef Benedicte Bjørnland är det en extrem grupp i Syrien som ligger bakom terrorhotet.  

Händelsen har fått landets stora redaktioner att kalla in extra journalister. Verdens Gang tillhör medierna som haft en omfattande bevakning av händelserna på alla sina plattformar.

VG-redaktionen betraktar terrorhotet som en särskilt stor och dramatisk händelse som kräver mycket resurser  

–Vi ser på aktiviteten i vår livestudio att informationsbehovet är stort och vi vill leva upp till vårt mandat. Vi vill utröna och förmedla så mycket vi kan om bakgrunden, samtidigt som vi lägger stor möda på att inte skapa oro bland folk, säger VG:s redaktionschef Marius Tetlie till norska Journalisten.

NRK:s nyhetschef Per Arne Kalbakk berättar att public service-bolaget inkallat en handfull extra journalister, vissa har blivit uppringda på semestern.

– När säkerhetspolisen och justitiedepartementet går ut med en varning och skapar en oro bland folk så tyder det på att de ser allvarligt på hotet. Det måste vi också göra. Hotet verkar konkret, men inte specifikt. Därför har ett stort informationsbehov skapats bland befolkningen.

Även norska TV 2 kraftsamlar och har kallat in tio extra journalister. Liksom på NRK jobbar även reportrarna i längre skift än vanligt.

– Vår värdering är att det är ett enormt informationsbehov, säger TV2:s kvällsredaktör Ronny Oksvold.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Verdens GangNRKTV2 Norge

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.