fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så ser framtidens byråer ut

Publicerad: 18 maj 2016, 11:11

Vd:arna Petronella Panérus, Åkestam Holst, Jonas Dahlquist, Starcom, Marta Karlqvist, Cohn&Wolfe och Lisa Lindström, Doberman. Foto: Anna Hållams

Allt fler byråer vill göra allt utom det de gjorde igår. Hur kan de bredda sitt erbjudande utan att förlora trovärdigheten? Det reder några av Sveriges tyngsta byrå-vd:ar reda ut på SMW.

Ämnen i artikeln:

MediaMedier

JL


Vd:arna Petronella Panérus, Åkestam Holst, Jonas Dahlquist, Starcom, Marta Karlqvist, Cohn&Wolfe och Lisa Lindström, Doberman, träffades på scen under Stockholm Media Week för att diskutera hur byråerna ska arbeta i en värld full av hybrider. Hur ska byråerna arbeta för att bredda erbjudandet och hur ser erbjudandet ut i dag och fem år framåt i tiden? En livlig paneldiskussion som mynnade ut i hur framtidens byråer ska se ut.

Kraven från kunderna på byråerna i dag är bland annat tempo, specialkunskap och ökat samarbete.

Vad tycker byrå-vd:arna är viktigt i dag?

– Jag jobbar med modiga kunder. Det som det handlar om är att komma in supertidigt i affärsutvecklingsprocessen, säger Lisa Lindström.

Programledare Claes de Faire:

– Det kommer aldrig ske.

– Jo, har man kniven mot strupen och vet att konkurrenterna springer, säger Lisa Lindström.

Hur pass tidigt i arbetsprocessen kommer ni in?
– Vi kommer in tidigt hos vissa kunder. Kanske inte på Åkestam . Men systerbyrån Great Works arbetar mer med initiala affärsprocesser. Vi gör också det, men utifrån varumärkesperspektiv, säger Petronella Panérus.

Jonas Dahlquist:

– Vi har tillgång till annan typ av data och kommer därför in ganska tidigt. Deras digitala beteenden blir lätta att kartlägga.

Vad ska byråerna kalla sig för idag?
– Vi värnar om begreppet reklambyrå. Men vi i jobbar inte på samma sätt som för fem-sex år sedan, säger Petronella Panérus.

Jonas Wahlquist och Starcom har valt att öppna upp.

– Vi är en mediebyrå, men har tagit in nya typer av kompetenser. Vi har valt att utlysa en del av vår lokal till ett tiotalstartup-bolag.  Utmaningen för oss är att koppla till medielösningar.

Kan det bli otydligt vad ni är?
- Det är oftast kunddrivet. Men det är klart att frågan varit på bordet.

Marta Karlquist menar att marknaden ställer helt nya krav på Cohn & Wolfe som pr-byrå.

– Vi är inte begränsade till medierelationer, utan har nya kanaler. Vi tassar i samma marker som andra byråer, framförallt marknads-pr. Samarbeten kan fungera väldigt bra. Ett exempel är samarbetet med Ingo kring Lidl.

Sidekicken Gina Azaric ställer publikfrågan hur byråerna ska göra för att bli bättre på att förstå kundens affär i sin helhet.

– Vi behöver vara extremt bra på att se våra kunders användande. När vi pratar om samarbeten är det viktigaste att bygga ett team med de personer som finns hos kunden. Då blir det bäst konstellationer, säger Lisa Lindström.

Doberman har dessutom skapat utbildningar och workshops för kunderna att delta i.

– Vi måste hjälpa kunder att utveckla innovationsförmåga. Då kan man gå igenom och lösa ett problem. Mixa affärsproblem med kundernas behov. Det kan kosta 50 000 kronor och det kan kosta 500 000 kronor. Vi får upp samma tempo hos vår kund. Vi kan inte bara säga till någon att springa snabbare.

Hur ser framtidens byråer ut?
– Nischbyråer. Det kommer bli fler frilansare. Faschiliteringskompetenser blir otroligt viktigt, säger Lisa Lindström.

Samordningslabb, är det en idé?
– Ja, varför inte? Hur ser affärsmodellen ut om jag bjuder in fem frilansare och erbjuder dem att komma med sina kunskaper?

Marta Karlqvist:

– Vi ser fler nischbyråer som fyller ett gap på marknaden, sen fler bredare byråer som fokuserar på affärsnyttan.

Jonas Dahlquist tänker annorlunda.

– Starcom blir en större byrå. Hellre det än nischad. Möjligheten för oss är att det finns mycket utrymme i media som ingen riktigt tar nu. Dessutom tar det för lång tid i processerna att skicka runt briefer. Där måste vi få tajtare samarbete.

Petronella:

– Större polarisering, att fler nischar sig. Det finns inte utrymme för så många stora byråer att ta hela kakan. Och det blir fler sammanslagningar. Om man tittar på NOA-nätverket är vi ju redan där.

Lisa Lindström är oroad över att managementbyråer köper upp de större digitala byråerna.

– Jag tror att om fem år ser vi ett backslag – tillbaka till renodlade designbyråer. Jag tror inte på ett totalerbjudande.

Hur många erbjudanden har du fått om att sälja Doberman?
– 25 stycken det senaste året.

Det senaste året alltså?
– Ja. Sverige är mycket attraktivt.

Vilken digitalbyrå kommer köpas upp härnäst?
– Om jag var en av de som skulle köpa så skulle jag köpa till exempel Söderhavet, Daytona eller North Kingdom. Små nischade byråer.

Gina Azaric:

– Jag tror att det är förlegat att pitcha. Jag går på rekommendationer i dag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev