Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så ska Apple använda sin jättekassa

Publicerad: 20 mars 2012, 07:39

Apple går som tåget och har precis presenterat nya iPad. Den har redan slagit försäljningsrekord med 3 miljoner sålda enheter på fyra dagar.

Foto: Pressbild.

Apple meddelar att aktieägarna får en utdelning på 2,65 dollar per aktie med start under andra halvåret 2012. Styrelsen har även gett klartecken till återköp av aktier för 10 miljarder dollar med start nästa verksamhetsår. Apple sitter med en kassa på 97,6 miljarder dollar och initiativet väntas kosta 45 miljarder dollar under de närmaste tre åren.


Ämnen i artikeln:

Tim CookCNN MoneyIpadAppleIphone

Senaste gången Apple hade en utdelning till aktieägarna var 1995. Men  nu står det alltså klart att Apple öppnar sin enorma plånbok på vid  gavel.

Apple sitter med en kassa på 97,6 miljarder dollar efter stora framgångar med bland annat försäljningen av iPhone och iPad.

Nu får aktieägarna en utdelning på 2,65 dollar per aktie med start under andra halvåret i år. Utdelning sker varje kvartal.

Apple  räknar med att detta kostar bolaget 2,5 miljarder dollar per kvartal,  vilket gör utdelningen till en av de största i USA:s historia.

Apple  köper även tillbaka 10 miljarder dollar av sina egna aktier under de  närmaste tre åren med start i oktober, enligt CNN Money.

Den  sammanlagda kostnaden för att dels kunna genomföra utdelningen, dels  köpa tillbaka aktierna väntas ligga på 45 miljarder dollar under de  närmaste tre åren.

Enligt företagets koncernchef, Tim Cook, har  Apple bland annat använt en del av sin kassa till att göra stora  investeringar i FoU, genomföra förvärv och öppna butiker. Men även om  man fortsätter att investera inom dessa områden på samma nivåer som  tidigare har Apple ändå en drös av pengar över. Det vill säga trots  utdelningen och återköp av aktier:

– Vi kan behålla en krigskassa  för strategiska möjligheter och ändå ha massa pengar över för att drifta  vår verksamhet, säger Tim Cook, enligt CNN Money.

Apple-aktien steg med 3 procent efter beskedet och slutade på Apples högsta kurs någonsin – 601,10 dollar.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.