Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så ska Google lösa annonsflykten

Publicerad: 4 april 2017, 05:49

Så ska Google lösa annonsproblemen, Android större än Windows och SVT-profil har avlidit. Det och mer i dagens morgonsvep.


Så ska Google lösa annonsproblemen

En av de senaste veckornas huvudnyheter har varit att en mängd annonsörer bojkottar Google-annonsering, främst på YouTube. Anledningen är att deras annonser syns innan och efter rasistiskt och hatfyllt innehåll. Hittills har Google tappat hundratals miljoner i förlorade annonsintäkter. Google förklarade förra veckan att man jobbade på problemen och att visa YouTube-kreatörer under en kort period kunde uppleva minskningar i intäcktsströmmar. Nu berättar nätjätten att man kommer ta hjälp av utomstående företag för att få bukt med problemen. Tredjepartsföretagen är certifierade av Media Ratings Council, MRC, men Google vill dock inte dela med sig en lista på vilka företag som kommer att bistå med hjälp, det rapporterar AdWeek.

Mercedez-Benz drar tillbaka annonser från O’Reilly Factor

I helgen kom rapporter om att Bill O’Reillys program The O’Reilly Factor tvingats lägga 13 miljoner dollar för att ersätta fem kvinnor som antastats av den kontroversielle programledaren. Programmet har betalat kvinnorna för att de inte ska gå vidare med sina stämningar. Nu drar både Mercedes-Benz och Hyundai tillbaka sina annonser från programmet.

– Vi annonserade tidigare på The O’Reilly Factor, precis som på de flesta andra stora nyhetsprogram, men vi har dragit tillbaka annonserna med tanke på den situation som uppstått. Anklagelserna är allvarliga och, med tanke på hur viktiga kvinnor är för vårt företag, känner vi att det här inte är rätt miljö att placera våra annonser i för tillfället, berättade Donna Boland, en talesperson för Mercedez-Benz till AdAge.

Android större än Windows

För första gången i historien är inte Windows det operativsystem med flest internetanvändare, det rapporterar Recode. Efter att en gång haft järngrepp om operativsystemsmarknaden har Windows nu tappat topplaceringen till Android. De senaste åren har Android i princip haft monopol på alla de kunder som inte använder iPhone och iOs, med extra starkt fäste i de asiatiska länderna. Medan Windows endast lyckats skeppa ut 200 miljoner enheter de senaste åren har Android legat runt 1 miljard.

John Chrispinsson är död

Journalisten och SVT-profilen John Chrispinsson avled under tisdagsmorgonen, det rapporterar Aftonbladet. Chrispinsson kom till SVT i slutet av 80-talet och har bland annat jobbat med Gomorron Sverige, Nobelfesten och Melodifestivalen. Chrispinsson har även skrivit en rad böcker med historiskt tema, ofta fokuserat på Stockholm. Enligt familjen avled han hastigt.

Amazon satsar i Sverige

Nästa år kommer Amazon Web Services, en del av Amazon, att öppna upp datacenter i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås, det rapporterar Di Digital. Anledningen till etableringarna är att Amazon identifierat Stockholm som en av de 16 regioner där man ska erbjuda minimal nertid och maximal hastighet för sina molnkunder.

– Många av de mest framgångsrika startupbolagen i Norden som iZettle, King, Mojang och Supercell likväl som många respekterade storföretag som Ikea, Nokia, Scania och Telenor använder Amazon Web Services för sin verksamhet. Att Stockholm blir en AWS-region gör det möjligt för våra nordiska kunder med krav på snabb tillgänglighet och lokal datalagring att flytta resten av sina applikationer till AWS”, säger Andy Jassy, vd för Amazon Web Services till Di Digital.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.