Media
Så ska GP skära ned
Publicerad: 10 september 2013, 13:37
Foto: Pressbild.
Stampen-ägda Göteborgs-Posten har utvärderat sin organisation sedan början av året. Samtliga 160 medarbetare på redaktionen har fått lämna in intresseanmälningar med tre placeringar som man är intresserad av. GP har också precis gått ut med ett avgångserbjudande, vilket vissa medarbetare har tackat ja till. – Vår utgångspunkt är att vi ska lägga mer resurser och fokus på vårt digitala innehåll, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör på GP.
KB
Karl-Johan Byttner
GP:s chefredaktör räknar med att ha den nya organisationen klar den 1 oktober, men hon kan inte ge besked om exakt hur många som lämnar redaktionen i och med att man ligger i fackliga förhandlingar.
– Vi hade redan vår målbild klar i våras och den innebär färre redaktioner, färre avdelningschefer och en större centralredaktion. Vi har också beslutat oss för att jobba med det digitala först och främst, säger Cecilia Krönlein.
Hon kan dock inte svara på i vilken hastighet som medarbetare kommer att lämna GP.
– Det beror på konjunkturen och strukturomvandlingen. Vi måste kunna formulera ett uppdrag som är anpassat utefter vår bemanning, säger Cecilia Krönlein.
Hon tycker ändå att man har haft en bra dialog med journalistklubben och anser också att personalen har visat stor delaktighet, förväntan och förståelse inför vad som komma skall:
– Man kan naturligtvis inte sticka under stol med att många känner en oro inför var man egentligen hamnar i den nya organisationen, säger Cecilia Krönlein.
Hon tycker att den som kan svara på vart strukturomvandlingen verkligen för branschen också borde passa på att bli profet i sin egen stad.
– En sanning är dock att vi ser att vi får allt svårare att locka yngre läsare till papperstidningen. Vi har däremot bra tillströmning i våra digitala kanaler, säger Cecilia Krönlein.
Hon påpekar också att man inte får glömma att papperstidningen fortfarande har hög räckvidd och att åldersgrupperna 50-55 år och uppåt kan bära produkten under många år till.
Ytterst handlar utmaningen om att klara av att vara både och – det vill säga digitalt innehåll och erbjuda en pappersprodukt värd namnet, enligt Cecilia Krönlein.
Hon menar en framgångsfaktor ligger i att samarbeta med fler aktörer både inom och utom Stampen-koncernen – alltifrån produktionsbolag till frilansare. Här kommer exempelvis nybildade Stampen Local Media, SLM, att spela en viktig roll:
– Jag tror att den här typen av samarbeten är nyckeln till att behålla vår journalistiska kvalitet, säger Cecilia Krönlein.
Hur ska man bibehålla den journalistiska kvaliteten?
– Det går inte att låtsas som om ingenting har hänt då blir verkligen kvaliteten lidande i takt med att antalet medarbetare krymper, säger Cecilia Krönlein.
– Jag kan inte säga hur många vi är den 1 oktober och jag kan inte heller säga hur många vi är i mars, utan vad jag däremot kan säga är vi kommer att ha förre medarbetare och samarbeta mer med andra aktörer, säger hon.