fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så ska GP skära ned

Publicerad: 10 september 2013, 13:37

Foto: Pressbild.

Stampen-ägda Göteborgs-Posten har utvärderat sin organisation sedan början av året. Samtliga 160 medarbetare på redaktionen har fått lämna in intresseanmälningar med tre placeringar som man är intresserad av. GP har också precis gått ut med ett avgångserbjudande, vilket vissa medarbetare har tackat ja till. – Vår utgångspunkt är att vi ska lägga mer resurser och fokus på vårt digitala innehåll, säger Cecilia Krönlein, chefredaktör på GP.

Ämnen i artikeln:

Cecilia KrönleinStampen Local Media

KB

Karl-Johan Byttner


GP:s chefredaktör räknar med att ha den nya organisationen klar den 1  oktober, men hon kan inte ge besked om exakt hur många som lämnar  redaktionen i och med att man ligger i fackliga förhandlingar.

– Vi  hade redan vår målbild klar i våras och den innebär färre redaktioner,  färre avdelningschefer och en större centralredaktion. Vi har också  beslutat oss för att jobba med det digitala först och främst, säger  Cecilia Krönlein.

Hon kan dock inte svara på i vilken hastighet som medarbetare kommer att lämna GP.
–  Det beror på konjunkturen och strukturomvandlingen. Vi måste kunna  formulera ett uppdrag som är anpassat utefter vår bemanning, säger  Cecilia Krönlein.

Hon tycker ändå att man har haft en bra dialog med  journalistklubben och anser också att personalen har visat stor  delaktighet, förväntan och förståelse inför vad som komma skall:
–  Man kan naturligtvis inte sticka under stol med att många känner en oro  inför var man egentligen hamnar i den nya organisationen, säger Cecilia  Krönlein.

Hon tycker att den som kan svara på vart  strukturomvandlingen verkligen för branschen också borde passa på att  bli profet i sin egen stad.
– En sanning är dock att vi ser att vi  får allt svårare att locka yngre läsare till papperstidningen. Vi har  däremot bra tillströmning i våra digitala kanaler, säger Cecilia  Krönlein.

Hon påpekar också att man inte får glömma att  papperstidningen fortfarande har hög räckvidd och att åldersgrupperna  50-55 år och uppåt kan bära produkten under många år till.

Ytterst  handlar utmaningen om att klara av att vara både och – det vill säga  digitalt innehåll och erbjuda en pappersprodukt värd namnet, enligt  Cecilia Krönlein.

Hon menar en framgångsfaktor ligger i att samarbeta  med fler aktörer både inom och utom Stampen-koncernen – alltifrån  produktionsbolag till frilansare. Här kommer exempelvis nybildade  Stampen Local Media, SLM, att spela en viktig roll:
– Jag tror att den här typen av samarbeten är nyckeln till att behålla vår journalistiska kvalitet, säger Cecilia Krönlein.

Hur ska man bibehålla den journalistiska kvaliteten?
–  Det går inte att låtsas som om ingenting har hänt då blir verkligen  kvaliteten lidande i takt med att antalet medarbetare krymper, säger  Cecilia Krönlein.
– Jag kan inte säga hur många vi är den 1 oktober  och jag kan inte heller säga hur många vi är i mars, utan vad jag  däremot kan säga är vi kommer att ha förre medarbetare och samarbeta mer  med andra aktörer, säger hon.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev