fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så skapar du bäst effekt på Facebook

Publicerad: 19 maj 2016, 08:55

Rob Newlan. Foto: Anna Hållams.

Hur skapar du briljant innehåll på Facebook? Det besvarade Rob Newlan, regionchef på EMEA Facebook creative shop, under Stockholm Media Weeks andra dag.

Ämnen i artikeln:

Stockholm Media WeekFacebookMediaMedier

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Roligt eller allvar, rörligt eller statiskt, påkostat eller gratis. Ibland kan det kännas som en snårig djungel när det är dags att reda ut på vilket sätt det är bäst att kommunicera på Facebook.

När Rob Newlan talar på scen under Stockholm Media Week är de goda exemplen många. Han poängterar vikten att släppa lös kreativiteten, något han tycker att branschen generellt kan bli bättre på.

– Branschen har varit så besatt av att hänga med på all ny teknologi så bra idéer och kreativitet har fått stryka på foten, säger han.

Han slår ett slag för mobilen, men tycker inte att den riktigt tagits på allvar som mediekanal. I en film på Facebook har du 3-5 sekunder på dig att hålla kvar tittaren, menar Rob Newlan. Det kräver en brant start.

– Vi har utvecklat innehåll som vi velat få in i mobilen, men det har inte varit rätt för mediet. Då skapar det heller ingen uppmärksamhet.

Något han tror skapar uppmärksamhet är 360-filmer.

– Det poppar upp i nyhetsflöden, det är interaktivt och engagerande. En av de stora utmaningarna vad gäller 360 är copywriting. För att innehållet ska bli intressant måste du hjälpa tittarna att navigera i dem på ett bra sätt, säger Rob Newlan.

Ett exempel på en bra 360-video är en film som gjorts inför premiären av Batman v Superman, enligt Rob Newlan.

– Du dras in i en helt ny värld och får chansen att köra igenom Batcaven. 360 är ett intressant sätt att göra bra storytelling, men vi är inte riktigt där än.

För att få uppmärksamhet är ett tips att gå ifrån det vanliga 16:9-formatet.

– Det är viktigt att använda skärmen på andra sätt och i andra format. Ett exempel på det är att skapa vertikala videos, det ger ett större djup. Då känner tittaren att den är på väg någonstans i videon, utan att bara titta på en statisk skärm.

Livevideos har exploderat och något vi kommer att få se ännu mer av i framtiden. ROb Newlan tror att det viktigaste i en livesändning är att sändningen ska kännas autentisk och att den ska innehålla både högt och lågt.

En annan sak som Rob Newlan poängterar är att det är viktigt att tänka på att skapa innehåll som fungerar även när mobilen är på ljudlöst läge.

– Antingen ser vi det som ett problem, eller så försöker vi lösa problemet. Här är det läge att släppa lös kreativiteten. MTV gjorde det bra med deras tidiga musikvideos. Använd motion graphics för att ge videon liv. Med bra copywriting och art direction spelar det ingen roll om ljudet är av eller inte.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev