Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så skapas en boksnackis

Publicerad: 26 september 2012, 21:12

I dag börjar Svenska Bokmässan i Göteborg. Inför mässan har Johan Perssons och Martin Schibbyes visit blivit det stora samtalsämnet. När besökarna åker hem på söndag kan en helt annan bok fått publicitet. Bokmässans kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom reder ut begreppen.


Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Svenska Bokmässan 2012 har ett nordiskt tema för första gången på tolv år. Förra årets nobelpristagare i litteratur Tomas Tranströmer är på plats och de utländska förlagen letar efter nästa kioskvältare efter Stieg Larssons milleniumtriologi.  

Samtidigt lyfter mässans kommunikationschef Birgitta Jacobsson Ekblom fram de utländska författarbesöken.

Både ryska Anna Arutunyan författaren bakom ”Tsar Putin” och franska Ingrid Betancourt som i boken ”Även tystnaden har ett slut” skildrat sin tid som kidnappad hos Farc-gerillan i Colombia är två snackisar inför bokmässan.

– Själva tror vi att det kommer att pratas mycket om nordisk litteratur och bekännelselitteratur. Det är bara att titta på den uppståndelse som Johanna Ekström och Felicia Feldt väckt när de berättat om sina kända föräldrars liv inifrån. Det är en tydlig trend, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Trots att ett boksläpp låter vänta på sig tror hon att Johan Perssons och Martin Schibbyes deltagande kommer att få störst uppmärksamhet. Men det är först efter torsdagen man kan se en tendens kring vilka böcker det kommer att pratas om.

– Ofta är det journalister som skapar snackisar. Skribenter som uppmärksammar en händelse eller en enskild berättelse, dessa får en ytterligare genom social medier, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Hur stor betydelse har sociala medier i att boosta kännedomen kring en bok?
– Det har visat sig vara jätteviktigt. Det är en samspel mellan de etablerade mediekanalerna och sociala medier som ger en hausse. Med sociala medier skapas ringar på vattnet där en åsikt om en viss bok eller händelse tar fart och sprider sig vidare. Det är bara att titta på händelseutveklingen med Tintin-böckerna och Kulturhuset.

I år räknar Bokmässan med över 100 000 besökare. Precis som med Almedalsveckan börjar röster höjas om att evenemanget börjar växa sig för stort för sin kostym.

– Man kan tycka att det blir för mycket. Men då hävdar jag att det finns något för alla. Alltifrån lyrik, facklitteratur, irländsk litteratur till deckare. Man skapar sin egen mässa, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Bokmässan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.