Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så skev är balansen i svenska medier – 7 av 10 intervjuade är män

Publicerad: 20 november 2017, 08:23

Knappt var tredje person i svenska nyhetsmedier är kvinna, det visar årets mediegranskning Rättvisaren. Svenskar med utomnordisk bakgrund är också underrepresenterade, trots att det skett en ökning sedan förra mätningen.


Ämnen i artikeln:

RättviseförmedlingenJämställdhet

För tredje året i rad har Rättviseförmedlingen undersökt representationen i svenska medier och vilka som kommer till tals i de artiklar som publicerats på de största svenska nyhetssajterna.

Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund är alltjämt tydligt underrepresenterade i svenska nyhetsmedier.  Endast 30,5 procent av personerna i nyheterna är kvinnor, trots att verkligheten ser helt annorlunda ut.

– Om vi varje dag möts av en majoritet av män i nyheterna kommer vi att tro att män är mer lämpade att uttala sig än kvinnor, säger Seher Yilmaz vd för Rättviseförmedlingen i en kommentar.

Sedan senaste mätningen har andelen svenskar med utomnordisk bakgrund ökat med fem procentenheter, från 8,1 procent till 13 procent. Fortfarande en tydlig underrepresentation, då andelen svenskar med utomnordisk bakgrund bland invånarna i Sverige totalt sett är 20,5 procent, enligt SCB.

Ökningen är särskilt tydlig i kategorierna “talespersoner” och “experter”, vilket tyder på att medierna har blivit bättre på att hitta ett bredare urval av experter, och att partier, företag och organisationer har fler svenskar med utomnordisk bakgrund som talespersoner i olika frågor.

–  Men att det går framåt på ett ställe, betyder däremot inte att det fortsatt ska stå still på ett annat. Under halva min livstid har andelen kvinnor i media legat på ungefär samma nivå. Det är inte rimligt, säger Seher Yilmaz i en kommentar.

I samband med lanseringen av årets rapport släpper också Rättviseförmedlingen ett nytt digialt räkneverktyg – Mediemätaren – som kan hjälpa svenska nyhetsmedier att skapa en mer balanserad representationen i sina publikationer.

– Vi vet att den som sätter mål för sitt arbete och mäter kontinuerligt lyckas bättre, säger Tina Sayed Nestius, projektledare för Mediemätaren.

Rättvisaren 2017 i korthet:

• 30,5 procent av personerna som kommer till tals i svenska medier uppfattas vara  kvinnor.

• 13 procent av svenskarna som kommer till tals i nyhetsmedier uppfattas ha utomnordisk bakgrund, en ökning med nästan 5 procentandelar.

• Ökningen beror på två saker: dels har medierna blivit bättre på att intervjua experter med utomnordisk bakgrund, dels har andelen talespersoner med utomnordisk bakgrund ökat.

• Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund är fortfarande kraftigt underrepresenterade i nyheter om ekonomi och näringsliv.

• Kultur- och nöjesartiklar uppvisar  absolut bäst könsfördelning med 44,9 procent kvinnor och 54,8 procent män.

Urval

Analysen bygger på 2200 slumpmässigt utvalda webbartiklar från 11 svenska nyhetssajter (publicerade varannan månad från januari fram till juni 2017).

I studien ingår följande publikationer: Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Nyheter 24, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio (sr.se), Sveriges Television (svt.se/nyheter) och Sydsvenskan.

Om Mediemätaren

Mediemätaren är ett digitalt analysverktyg som förenklar möjligheten att analysera ett stort antal artiklar samtidigt, och tar fram siffror om könsfördelning och representation vad gäller bakgrund utifrån information och namn som finns i artiklarna. Statistiken är enkel att läsa och det går att visa både övergripande resultat samt bryta ner resultaten utifrån olika kategorier som till exempel inrikes, utrikes och sport.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.