Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så slår sparkraven mot HD/Sydsvenskans personal

Publicerad: 12 november 2014, 10:32

Minst 40 journalister på Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad hotas av uppsägning. Omkring 30 anställda slutar frivilligt. – Vi är mitt i diskussionen, säger vd Lars Dahmén. Men vi måste ha en organisation som är rustad att möta framtiden.

Ämnen i artikeln:

Lars DahménSydsvenskanHelsingborgs Dagblad

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


När planerna på en sammanslagning av Sydsvenskan och HD presenterade i somras skulle personalstyrkan minskas från 600 till drygt 400 anställda.

Redaktionerna skulle bantas från 230 till 150 journalister. När organisationsplanen presenterades var drygt 70 journalister övertaliga.

Sedan dess har ledningen fört samtal med enskilda medarbetare för att förmå dem att lämna företaget frivilligt. Som grund för erbjudandena ligger de avtalsmässiga 8 - 14 månadslönerna, kryddat med några extra månader från fall till fall.

Men alltför få har accepterat att lämna på frivillig väg. I dagarna skulle journalistklubbarna ha fått las-listor över de personer som hotas med uppsägning.

Men ledningen har bett om ytterligare några veckors frist:
– Jag vet inte exakt hur många som accepterat att gå frivilligt, säger Truls Nilsson, vice klubbordförande på HD. Men det skulle inte skada om ledningen kunde öppna plånboken lite, särskilt för de äldre som önskar lämna företaget.

Lars Dahmén förstår kraven, men säger:
– Vi har en ekonomisk verklighet att rätta oss efter. Vi försöker ge individuella erbjudanden utifrån individens önskemål. De handlar förstås om antalet arbetsfria månader, men kan därutöver handla om en utbildning eller att få behålla en dator. Vi försöker anpassa  till den enskilde.

Men vad händer med organisationen om ni måste tillämpa las?
– Vi kommer aldrig att acceptera att ha en organisation som inte är rustad att möte den digitala framtiden. Jag tror att det finns en förståelse för det. Vi har en puckel av anställda i en viss ålder, med en viss bakgrund och kompetens. Det är inget fel på de människorna, men vi måste rusta oss att möta framtiden.

Vid årsskiftet räknar Lars Dahmén med att nedbemanningen är klar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev