Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så slog Jack Werner hål på rasistbluffen

Publicerad: 10 december 2013, 12:08

Foto: Skärmdump från Metro.se

I en Facebook-post med stor spridning påstods Marcia Karlsson ha blivit mördad av sitt ex, en man boende på en flyktingförläggning. Men Marcia Karlsson har aldrig existerat. För Resumé berättar Metros Jack Werner om avslöjandet.


Ämnen i artikeln:

FacebookMetroJack Werner

I en strid ström av poster på Facebook berättar Marcia Karlssons väninna om hur hon slagits till döds av sin svartsjuka ex-pojkvän, boende på en flyktingförläggning.

Så här skriver väninnan "Madeleine" i en Facebook-post som hitills  fått över 7 000 delningar:  

"Den 10:e januari 2014 skulle Marcia åka och hämta sina två adoptivbarn. Hennes glädje var enorm. Nu blev det inte så. En man som blivit nobbad av henne sade följande 'får inte jag dig ska ingen annan ha dig heller'. Alltså visste mördaren vad han gjorde den där morgonen för knappt en vecka sedan."  

Inlägget får flera rasistiska kommentarer, men Marcia Karlsson fanns inte ens i folkbokföringen. Bilden som föreställer henne är någon annan och ärendet som påstods få plats i TV3:s Efterlyst i veckan känner polisen inte till. Jack Werner publicerade sitt avslöjande i Metro sent i går kväll.

Mordhistorien är en bluff regisserad av Facebook-profilen "Erik". "Erik" har på Facebook uppgivit att han är polis och berättade i egenskap av "kusin" historien om mordet på Marcia Karlsson för hennes Facebook-vänner. Här berättade "Erik" hur Marcia blev mördad av några killar på en flyktingförläggning och förklarar samtidigt att det är just därför som tidningarna inte rapporterar om händelsen.  

Jack Werner, som tidigare i höstas avslöjade den fejkade Facebook-profilen "Veronica" har inte kommit i kontakt med Erik.

– Arbetsmetoderna skiljde sig åt som natt och dag. När "Veronica" tog två månader gick det här på en eftermiddag. Jag fick storyn på mitt bord tio på förmiddagen. Avslutade mitt arbetspass på Metro vid tre och skrev klart artikeln på ett café. Fem intensiva timmar.

Vad är viktigast för att färdigställa den här typen av berättelser?
– Att komma till en slutpunkt där varje person som är involverad blir kontaktad. Jag kontrollerar att de finns i folkbokföringen, ringer och hör vad de har att säga kring historien och utesluta personer som jag inte kan få kontakt med. I det här fallet "Erik", berättar Jack Werner och fortsätter:

– Jag sitter inte på all fakta kring Lycamobile (Eriks mobiloperatör), men vad jag förstår så är det som gjort för att förbli anonym.

Vad blir nästa steg?
– Att få tag på "Erik". Eftersom han utgett sig för att vara polis, vilket jag tvivlar på att han är, har han gjort sig skyldig till lagbrott. Jag skulle vilja få in mer information om honom.

Hur vanliga är den här typen av nätbluffar?
– Det gemensamma draget är att man klistrar upp ett budskap på ett enskilt ansikte. Så var det också i fallet med "Veronica". Man väljer en stark talesperson som likt ett reklamansikte blir skapad för att driva en agenda genom. Då börjar det ringa klockor, när allt för mycket är upphängt på en person.

Jack Werners råd till privatpersoner som stöter på den här typen av berättelser på sociala medier är att dubbelkolla.

– Marcia uppgavs ha blivit mördad, det är få människor som verkar känna till att det räcker med att kolla med folkbokföringen och slå ett samtal till polisen för att slå håll på dessa myter. Jag hoppas att internetanvändarna blir mer källkritiska, men jag är inte övertygad.

Jack Werner har fått utstå viss kritik från extremhögerhåll efter sitt senaste avslöjande. Han ser ett mönster i anklagelserna:

– Det är tydligt att de mest inbitna främlingsfientliga krafterna på nätet, som gärna ser sig själva som sanningssägare, har extremt svårt att hålla sig till sanningen. I det här fallet är det uppenbart att hela historien är en bluff. Ändå så förvandlas de till konspirationsteoretiker och börjar teoretisera hur Metro och jag har konstruerat den här historien.  

När ska man bli misstänksam som läsare på internet?
– Allt som är för bra, sorlgligt, galet eller hemskt är sällan sant. Allt som skiljer sig för mycket från den grå vardagen. Det enklaste knepet är att göra en googling. Marcia Karlsson uppgavs vara en framstående tandläkare som hjälpte barn gratis. Hade fler googlat på Marcia Karlsson och märkt att de enda spåren av henne som existerade fanns på Facebook så hade fler förstått att något var galet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

FacebookMetroJack Werner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.