Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så storsatsar Facebook på livevideo

Publicerad: 7 april 2016, 05:46

Så ser Facebooks live-funktion ut.

Flera nya funktioner ska göra Facebook störst på video, Hon tar över Utgivarna och Public Service-kommissionen vill avskaffa tv-avgiften. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Public Service-kommissionenFacebookSofia Wadensjö KarénUtgivarnaYoutube

Så storsatsar Facebook på livevideo
Resumé har vid flera tillfällen skrivit om Facebooks aggressiva satsning på livevideo. Igår rullade de ut en rad nya funktioner för att ta ett ännu starkare grepp om den växande marknaden. Mest noterbart är att livesändningar får en egen flik i appen. En indikation på hur viktig denna kommer bli är att Facebook ersätter genvägen till Messenger med en genväg till videohubben, skriver Techcrunch.

En annan stor nyhet är att du framöver kan sända live i grupper och på eventsidor. På så vis kan vänner eller personer med särskilda intressen ta del av din livestream. Dessutom kommer Facebook att addera en rad nya funktioner, exempelvis en karta som visar alla livesändningar runt om i världen och mer data kring hur många som tar del av sändningen i realtid och i efterhand.

Det finns ännu inget annonsformat i Facebooks livesädningar, men Adage spekulerar i att det kan dyka upp framöver.

Hon är ny ordförande i Utgivarna
Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör på Tidningen Vi, är ny ordförande i branschorganisationen Utgivarna. Hon tar över rollen efter Erik Fichtelius.
– Dagens ansvariga utgivare har ett stort ansvar i att värna oberoende journalistik. Så Utgivarnas roll som samlande kraft för att bevara den publicistiska självständigheten är viktigare än någonsin, säger Sofia Wadensjö Karén i en kommentar.

Det föreslår Public service-kommissionen
Public service-kommissionen, som drivs av de kommersiella mediebolagen, ger sin syn på framtidens public service i en artikel på DN Debatt. Bland annat föreslår de
ett stöd till lokal journalistik som ersätter dagens presstöd, en plattformsoberoende public service-fond samt en nordisk mediefond. Dessutom bör radio- och tv-avgiften avskaffas, skriver ordförande Gunnar Strömblad. Public service-kommissionen kommer att publicera rapporten i sin helhet i morgon fredag.  

Fråga Doktorn i nytt blåsväder
Igår bad SVT om ursäkt för den animerade kvinnokroppen i programmet "Fråga Doktorn" som väckte anstöt hos många tittare. Men det visar sig inte ha varit första gången. Samma program visade för några veckor sedan upp en minst lika uppseendeväckande manskropp, skriver Aftonbladet.
– Vi har tagit till oss av den kritiken vi fått, säger programmets projektledare Gunilla Eriksson till tidningen.

"Dra åt skogen, Sofias änglar"
Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus är kritisk mot Kanal 5-programmet "Sofias änglar" med programledaren Sofia Wistam i spetsen. I en krönika skriver hon att programmet är ett exempel på "infiltrationen av vämjelig amerikansk känsloporr".
"Men den emotionella röta som vi importerar via anglo-amerikansk reality-tv har haft lång tid på sig att verka. Man får nästan anstränga sig för att reagera, numera. Snart är vi alla små fejk-kännande fejk-amerikaner" menar Marteus och tar ett exempel ur programmet.

De är mäktigast i Grävsverige
Föreningen Grävande journalister har sammanställt en lista över de mäktigaste grävande journalisterna i Sverige 2016. Så här topp-fem ut:
1) Bosse Lindquist, SVT, som ligger bakom dokumentären om Paolo Macciarini.
2) Nils Hanson, SVT, chef och ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning.
3) Maria Trädgårdh, grävchef på Aftonbladet.
4) Rickard Aschberg, reporter på Aftonbladet som grävde fram Kommunalskandalen.
5) Gunilla Ericson, redaktionschef på Dagens Arbete.

Youtube släpper spelapp i Sverige
I dag släpps appen YouTube Gaming för iOS och Android-användare i Sverige, berättar bolaget. Appen finns redan i USA och Storbritannien och vänder sig särskilt till e-sportfansen. Här finns videos, live-streamings och nätets största gaming-community – allt på ett ställe

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.