Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så tog hon den ikoniska bilden efter bomben

Publicerad: 23 mars 2016, 07:00

Ketevan Kardava publicerade bilderna på sin Facebook-sida.

Foto: Skärmdump.

Så tog journalisten de spridda bilderna på flygplatsen i Belgien, Svenska byråer i New York inför föräldraledighet och Facebook testar ny funktion. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Så tog hon den ikoniska bilden efter bomben
Den georgiska journalisten Ketevan Kardava ligger bakom gårdagens mest spridda nyhetsbild. Den föreställer två skadade kvinnor kort efter explosionerna på flygplatsen i Bryssel. Hon befann sig själv på platsen vid attentatet, och som rutinerad reporter var hennes första instikt att ta fram kameran och börja fotografera.
– Vad ska man göra i en sådan situation om man är journalist? Hjälpa till? Ropa på en läkare? Eller ta en bild? Jag insåg att en bild var viktigast för att visa världen vad som hände i det här ögonblicket av terror, säger hon till USA Today.

Ketevan Kardava lade upp flera bilder på svårt skadade människor i sociala medier för att visa de hemska scenerna som utspelade.
– Alla var täckta med blod. De förlorade sina ben, allihopa. Jag började leta efter mina ben med mina händer, jag ville känna att de var kvar, säger hon till USA Today.

SvD:s korrespondent var också på plats
Brysselkorrespondenten Teresa Küchler befann sig i incheckningsterminalen när självmordsbombarna sprängde sig själva i luften. I en krönika i Svenska Dagbladet berättar hon själv om den uppskakande händelsen:
"Den dova knallen spred sig genom väggar och golv, och upp genom mina ben och ända ut i hårtopparna och till varje cell i min kropp. Hela byggnaden skakade kraftigt" skriver Teresa Küchler bland annat.

New York-byråer inför föräldraledighet
Fler techbolag, däribland svenska Spotify, fick stor uppmärksamhet under fjolåret då de införde föräldraledighet i USA. Nu har flera New York-baserade byråer, däribland Doberman, dragit igång initiativet "Pledge Parental Leave". De erbjuder sina antällda minst tre månaders betald föräldraledighet.
– För en svensk kan minimikraven som vi har gått med på och som vi vill få andra att anamma verka ganska futtiga. Men för de amerikanska företagen som är med i det här och inte har en svensk kultur så är det jättestort, säger Anders Frostenson, chef över Dobermans kontor i New York, till DI Digital.

Facebooks testar funktion som upptäcker dubbelgångare
Med den nya funktionen vill Facebook stoppa fejkade konton som utger sig för att vara någon annan människa, skriver Mashable. I korthet innebär tjänsten att du blir notifierad i fall någon annan använder ditt namn eller dina bilder på sin profil. På så vis kan du flagga användare som utger sig för att vara du. Facebooks team kommer sedan att gå igenom anmälningarna och rensa bort de falska konton som finns.

Sociala medier funkade när mobilnätet gick ned
Under gårdagen var det svårt att nå människor på deras mobiltelefoner. Orsaken var den höga belastningen efter attentaten i Bryssel. När det inte gick att ringa valde många att försöka kommunicera via sociala medier, vilket fungerade bättre.
– I dag finns det inte bara flera valmöjligheter när det gäller operatörer utan också när det gäller vilken plattform man väljer att kommunicera genom. Det är bra att det finns alternativ som Facebook och Twitter när det de traditionella kanalerna går ned, säger Patrik Fältström, forskningschef på Netnod, till DI.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.