Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så upplevde hon kaoset i Paris

Publicerad: 12 januari 2015, 13:57

Sanne Olsson rapporterar från Frankrike via Aftonbladets TV-studio.

Foto: Skärmdump från sändningen.

Aftonbladets tv-reporter är Sanne Olsson var i Paris för att rapportera om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.
– Man äter allt man kommer över och sover så fort man kan, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetCharlie Hebdo

När nyheten om skottlossningen på Charlie Hebdos redaktion kablades ut i medierna i onsdags satt Sanne Olsson hos frisören hemma i Stockholm.

– Jag satt med en färgning i håret och smsade min chef direkt för att fråga om jag skulle packa väskan. När jag fick ja hade jag inte tänkt på att jag hade en färgning i håret, den sköljdes snabbt ur och sen stack jag, säger Sanne Olsson.

När Resumé når henne har hon mellanlandat i Oslo på väg hem till Stockholm.

– Det är svårt att sammanfatta. När jag åkte ner rapporterade vi om en jakt med 3000 poliser men när man väl är där ser man knappt polisen. När ett land upplever sorg blir det enat. Folk slutar bry sig om sig själva. Mitt under chocken och tragiken blir det speciellt. Det finaste var att det låg tusentals pennor överallt. Det är den bilden jag kommer bära med mig.

Hon säger att den första dagen präglades av chocken, den andra av sorgen och den tredje av jakten på bröderna.

– Man har fortfarande inte gripit de sista misstänkta, manifestationen är slut men det här är också en början. Många av världens ledare samlades och pratade om pressfrihet. Jag hoppas att det blir startskottet för en viktig debatt om yttrandefrihet. Manifestationen var makalöst häftig. Folket i Frankrike går in i en läkande fas nu, det måste de göra.

Aftonbladet har haft ett team om flera reportrar på plats, men Sanne Olsson har vid några tillfällen också varit ute själv. Då har har både filmat och agerat reporter.

– En gång var det fel på liveutrustningen så jag fick skapa en skruvmejsel av min pincett och försöka få liv i den. Min roll är teknisk samtidigt som jag ska vara reporter. Då tog CNN en bild på mig. Alla har jobbat stenhårt och vi har gjort vad vi kunnat för att ge en bra rapportering.

Hennes intryck från jobbet i Frankrike kommer framledes också att bestå av folket, manifestationen och gemenskapen.

– Men det är klart att pulsen ökar när man står vid en skottlossning och det plötsligt small i Dammartin. Ena stunden är man i dödläge, men samtidigt gäller det att vara på tårna. Vad som helst kan hända.

Fanns det något tillfälle då du blev rädd?
– Nej, men vi kom inte heller så nära. Det är alltid viktigt att diskutera säkerhet framför allt efter det som har hänt. Alla redaktioner får in hot och nu kanske man pratar om det. Det finns inget bra i det här, men nu tror jag i alla fall att vi hamnar i en helt annan diskussion gällande yttrandefrihet – och det är förbannat jävla fint.

Vad ska du göra nu när du kommer hem?
– Lämna av mina grejer, krama mina två chefer och gå och lägga mig och sova.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

AftonbladetCharlie Hebdo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.