Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Så utökar Facebook och Google kampen mot fejkade nyheter

Publicerad: 26 april 2017, 05:37

Facebooks relaterade nyheter.

Facebook och Google utökar kampen mot fejkade nyheter, Sverige klättrar på pressfrihetsranking och strejkhot i Hollywood. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookFake newsGoogle

Facebook testar faktakollade länkar i nyhetsflödet...
Facebooks kamp mot fejkade nyheter fortsätter. Nu testar de att i mindre skala köra relaterade artiklar under det inlägg man för tillfället ser i sitt nyhetsflöde - innan man klickar på länken. Artiklarna är faktakollade och kan dessutom erbjuda alternativa vinklar. Om testet faller väl ut kommer Facebook rulla ut konceptet till samtliga användare, skriver Facebook i ett blogginlägg.

... och Google tar nya grepp mot fejknyheter
Precis som Facebook kämpar Google med att få bukt med falska nyheter. Nu har de uppdaterat sin algoritm och ger nya möjligheter för användarna att rapportera om tvivelaktiga sökresultat, skriver Techcrunch med hänvisning till en bloggpost av Googles sökchef Ben Gomes. Genom den nya algoritmen ska Google bli bättre på att prioritera nyheter från tillförlitliga källor på bekostnad av de mer tvivelaktiga.

Barnamord låg kvar på Facebook i 24 timmar
Makabra videos är ett annat problem som Facebook tampas med. Det senaste exemplet är en thailändsk man som filmade hur han hängde sin 11 månader gamla dotter, och sedan lade upp två klipp av det på Facebook. De båda klippen ska ha fått över 370 000 visningar och filmen kunde ses i 24 timmar innan den togs ner, rapporterar The Guardian.

RUG: Pressfriheten har aldrig varit så hotad
I dag släpper Reportrar utan gränser sitt årliga Pressfrihetsindex. Pressfriheten har aldrig varit så hotad som den är nu, skriver organisationen enligt TT. Sverige klättrar emellertid sex placeringar till plats två på listan efter Norge. Både USA och Storbritannien har tappat två platser på indexlistan, till 43:e respektive 40:e plats. I botten hamnar, föga förvånande, Nordkorea.

Twitter ska sända live – dygnet runt
Livevideos står i centrum för allt fler media- och techbolag. Facebook storsatsar på det och nu även Twitter. Mikrobloggens operativa chef Anthony Noto berättar i en intervju med Buzzfeed News att man planerar dra igång livesändningar på plattformen dygnet runt, sju dagar i veckan.

Strejk i Hollywood hotar stoppa tv-serier
Mer än 96 procent av de röstande medlemmarna i Hollywoods manusförfattares fackförbund, Writers guild of America (WGA) har röstat ja till att gå ut i strejk. Det rapporterar Variety. Senast Hollywoods författare togs ut i strejk var 2007. Då varade konflikten i 100 dagar och flera tv-serier och program fick göra uppehåll.

Buzzfeed satsar på att sälja grejer via länkar
Affiliate-länkar var hett för några år sedan. Buzzfeed satsar nu i stor skala på att länka till grejer på exempelvis Amazon för att hitta nya intäkter, skriver Recode. Det senaste året har Buzzfeed satt ihop ett team på 12 personer som producerar artiklar i stil med "26 Useful Gifts College Grads Will Actually Want" och "19 Subscription Boxes For People Who Don't Want To Grow Up".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.