Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Sågningen är helt unik”

Publicerad: 22 februari 2012, 11:13

Sandviks vd Olof Faxander sågas brutalt av tidigare vd:n Per-Olof Eriksson.

Foto: Pressbild. (Montage)

Sandviks före detta vd, Per-Olof Eriksson, totalsågar Sandviks nuvarande vd, Olof Faxander, i en Dagens Industri-artikel idag, onsdag: – Jag har inte sett något liknande tidigare, säger Sandviks informationsdirektör Anders Wallin.


Per-Olof Eriksson var vd för Sandvik mellan 1984-1994. I dagens DI kommer han med ord och inga visor mot nuvarande vd:n Olof Faxander. Han framför framförallt kritik på tre punkter.

Den första är att Sandvik plockade in en extern vd, den andra att  denne beslutade sig för att flytta huvudkontoret till Stockholm och den  tredje att Sandvik ska köpa Seco Tools. DI refererar även till att  föredrag som Per-Olof Eriksson höll vid slutet av januari för Gävle  Arbetareinstitut.

Här rör det sig om vad som närmast kan liknas vid rena personangrepp:
"De  kunde ha valt en bra kille från Sandvik som förstår hur företaget  fungerar, i stället valde de en high-flyer från Stockholm", skriver DI  att han ska sagt.

DI uppger också att man har fått uppgifterna bekräftade av Gefle Daglbad.

Men det stannar inte där, utan Per-Olof Eriksson ifrågasatte även Olof Faxanders ledarstil vid föredraget:
–  Om man mäter Olof Faxanders IQ och tittar på hans meriter så kanske han  kan klara uppdraget, men sedan saknats det en del mänskliga egenskaper  och erfarenheter, säger Per Olof Eriksson till DI.

Hur ser ni egentligen på det hela?
– Vi pratar om  en fd vd som kommenterar hur han tycker att det går till nu jämfört med  på hans egen tid. Mer vill jag inte kommentera, säger Anders Wallin, informationsdirektör på Sandvik.

Men det kan tolkas som rena personangrepp?
– Ja, det kan det göra och det är klart att det finns en risk att det skadar bolaget, säger Anders Wallin.

Hur ska ni bemöta det hela?
– Jag kan inte  kommentera om vi ens tänker bemöta det. Uttalandet får ju stå för honom  och han var vd för 20 år sedan, säger Anders Wallin.

Ni får kritik för att ni flyttar huvudkontoret till Stockholm?
–  Ja, men det känns som ett ganska uttjatat ämne. Jag tycker att det  bästa svaret på detta är att det som Olof Faxander sade i en intervju i  Arbetarbladet igår, säger Anders Wallin.

I denna framgår Olof Faxander inte höll med om att flytten både kan skada företaget och Sandviken. Så här säger han:

"Vi har fantastiskt intressanta karriärer att erbjuda inom  Sandvikkoncernen. Det förändras inte på något sätt när själva  huvudkontoret med en begränsad grupp människor flyttar från Sandviken."

Men det måste ändå vara unikt att en fd vd går ut på det här viset?
– Jag har inte sett något liknande tidigare, säger Anders Wallin.

Det talas ibland om Olof Faxanders ledarstil?
– Det finns mycket snack och mycket skitsnack. Så det får stå för dem som snackar, säger Anders Wallin.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.