måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Säkerhetsbråk mellan SVT-profilen och Friends Arenas kommunikationschef

Publicerad: 6 december 2012, 12:12

Per Sinding Larsen och Malin Sparf Rydberg Foto: Mats Becker SVT/Tero Marjamäki

"Stäng nationalarenan!. Det är uppmaningen från musikjournalisten och programledaren i SVT Per Sinding Larsen. Efter sitt besök på en av Swedish House Mafias spelningar för en tid sedan uppmärksammade han den bristfälliga säkerheten på Nationalarenan. Enligt Friends Arenas kommunikationschef Malin Sparf Rydberg var läget under kontroll.
– Jag var aldrig orolig, säger hon till Resumé.

Ämnen i artikeln:

Friends ArenaSVTSwedish House MafiaMediaMedier

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Det var under Swedish House Mafias spelningar på Friends Arena för knappt två veckor sedan som musikjournalisten och SVT-programledaren Per Sinding Larsen lade märke till arrangörernas problem med säkerheten.

Som den musikfantast han är och med dryga 30 år som musikjournalist bakom sig ville han få uppleva jättespektaklet från konsertgolvet istället för på pressläktaren.

När konsertbesökarna skulle utrymmas från arenan efter spelningen märkte han att det gick långsamt. Per Sinding Larsen har varit med vid flera incidenter i samband med konserter, bland annat under Courtney Loves spelning med bandet Hole på Hultsfredsfestivalen 1999 där en ung kvinna dog.

Han började intressera sig för publiksäkerhet för tolv år sedan efter att det uppmärksammats på ett internationellt plan genom fortbildningsprojektet Crowd Safety Management. Vilket ledde till en diskussion med Sveriges samlade arrangörer. Under Swedish House Mafias spelning kände han att arrangörerna inte hade läget under kontroll.

– De släppte ut för långsamt och hade bara ett fåtal utgångar öppna. Det tog tre kvart att ta sig ut. Många var berusade och trängseln gjorde att det uppstod en aggressiv stämning. Smockan låg i luften. Jag fick flashbacks från tidigare konserter jag varit på där det gått riktigt illa, säger Per Sinding Larsen till Resumé.

Per Sinding Larsen som var programledare för sommarens housefestival Summerburst i SVT i somras och varit konfrencier på Roskildedfestivalens stora scen sedan elva år tillbaka reagerade veckan efter. Det blev en kort notis om den bristande säkerheten på Kulturnyheterna i SVT.

Friends Arenas kommunikationschef Malin Sparf Rydberg svarade till SVT:s Kulturnyheterna att säkerheten var under kontroll under kvällen. En upplevelse som inte delas av Per Sinding Larsen:
– Det visade det sig ganska tidigt att "det här fungerar inte". Jag har varit med på konserter i egenskap av festivalbesökare, journalist och medarbetare i arrangemanget. Jag tänkte - är det rimligt att så här stora konserter ska hålla så dålig nivå när det kommer till säkerhet och trivsel.

I veckan blev det klart att Bruce Springsteen kommer till Friends Arena under nästa år. Att den kommande storkonserten förläggs till Nationalarenan i Solna irriterade Per Sinding Larsen.

Under rubriken: "Byt arena Bruce! På nationalarenan går varken du eller publiken säker" skrev musikjournalisten att Friends Arena borde stängas ner tills arrangörerna börjar ta säkerhetsproblemen på allvar. Enligt Per Sinding Larsen såg han folk klämmas, gråta och slåss:

– Även om Springsteen-publiken inte på något sätt är en primär målgrupp så finns det ett stort och svart facit på hur illa det kan gå vid större evenemang. Jag älskar musik och jag vet hur mycket en olycka kan kosta. Det kan sluta med att vi i publiken kan få en upplevelse där upplevelsen begränsas till att vi sitter i bås och allt runtom kring är kliniskt.

I blogginlägget kritiseras även Malin Sparf Rydbergs påstående om att arrangörerna hade haft läget under kontroll.

"Skämtar hon? Annars är det en spottloska rakt i ansiktet på oss som stod där och klämdes. Och ett tecken på att nationalarenan inte förstår det allvarliga i problemet.", skriver Per Sinding Larsen i bloggposten.

Hur ser du på att Malin Sparf Rydberg menar att de hade kontroll över säkerheten?
– Jag tycker inte deras beskrivning stämmer överens med verkligheten. Hade jag varit arrangör hade jag inte hanterat det på samma sätt

Hur stor del av problemet handlar om att Swedish House Mafia spelningen skapade en stor hysteri och att publiken dansade?
– Det har ingenting att göra med Swedish House Mafia. Det var heller inte några som helst problem under Summerburst i somras. Det är mycket sorgligt att lämna en så pass bra konsert med bitter eftersmak.

Du är en auktoritet inom musikjournalistiken. Vad hoppas du kunna åstadkomma med ditt kritiska blogginlägg?
– Jag hoppas att jag kan påverka. Jag har själv sett och rapporterat om konserter där folk i publiken har dött eller blivit skadade. Förutom den personliga tragedin så är det musiken som drabbas. Dåligt skötta arrangemang kan putta utvecklingen för konsertlivet i fel riktning. Alla ansvariga måste tänka sig för.

Friends Arenas kommunikationschef Malin Sparf Rydberg var själv på plats under samtliga av Swedish House Mafias spelingar. Hon medger att Friends Arena har fått klagåmål, men tycker att Per Sinding Larsens vittnesmål känns främmande.

– Först och främst kan jag bara beklaga att Per inte kände sig tillräckligt säker. Samtidigt håller jag inte med om hans beskrivning Det var inte många incidenter om man ser till att 110 000 personer besökte spelningarna. Det här var en annorlunda konsert eftersom folk dansade framför scenen, då är riskerna större. Det stämmer att vissa svimmade, fick panik och slogs. Det tar vi på stort allvar, säger Malin Sparf Rydberg till Resumé.

Har du någon förståelse för kritiken?
– Tittar man på det utifrån så framkommer det inte att det är arrangörerna bakom evenemanget, i det här fallet Stureplansgruppen Live, som har huvudansvaret för säkerheten. Det är inte så att vi avsäger oss allt ansvar och gällande logistiken vid utpasseringen så vet vi att det har varit problem med trängsel. Det åtgärdade vi redan i samband med Swedish House Mafia spelningen. Målet är att hela tiden bli bättre.

Hur förberedde ni er inför evenemanget?
– Vi har gått igenom alla rutiner med arrangörerna sedan i början av oktober.

Kan du se att ni hade kunnat göra någonting annorlunda?
– Man kan aldrig bli tillräckligt tydlig med information. När det kommer till logistiken från och till arenan så var vi tydliga med vilka möjligheter SL erbjöd, ändå fanns det folk som klagade på att det inte gick att ta bil till arenan. På konserten pratade jag med besökare som inte hade ätit ochj druckit på tolv timmar, då är det kanske inte så konstigt att man mår dåligt.

Per Sinding-Larsen menar att ni har "skaffat er ett dåligt rykte på kort tid". Hur ser du på den verklighetsbeskrivningen?
– Jag håller inte med honom. Vi hade en fullsatt invigning, en succélandskamp i fotboll och tre fantastiska konserter som satte Friends Arena på den internationella kartan. Även om folk har varit kritiska så är majoriteten positiva.

Per Sinding Larsen fick flashbacks från konserter där folk har blivit skadade och till och med omkommit. Var du orolig?
– Nej, jag var aldrig orolig.

Hur allvarligt är det att kritiska röster, inte bara Per Sinding Larsen, börjar höjas mot er redan nu?
– Jag är inte förvånad över att det kommer kritik. Så blir det alltid vid nya företeelser. Självklart lyssnar vi, men återigen - den samlade inställningen var positiv. Vi drar hela tiden lärdomar kring hur vi kan förbättra oss inför nästa stora evenemang, det handlar om att förvalta kunskap.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev