Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Same-logga skrotas efter protester

Publicerad: 23 november 2011, 08:20

Sms-tjänsten Jojkas same-logga orsakade en vild proteststorm – både på nätet och i medierna. Nu väljer företaget att plocka bort loggan.


Nya sms-tjänsten Jojka väcker heta känslor. Anledningen är tjänstens same-maskot. På företagets Facebook-sida stormade protesterna redan innan tjänsten officiellt lanserades i fredags. Kritikerna menar att Mobispine skapar nidbilder om samer och att maskoten är rasistisk.

Det har även startats en gruppp på Facebook under namnet ”VÄGRA MOBISPINE SOM PROFITERAR PÅ NIDBILDER OCH LÖGNER OM SAMER!!”

Det hela även uppmärksammats i medierna, bland annat i Västerbottens-Kuriren och av Sameradion. Nu väljer man att ta bort maskoten.

– Det blev en jättestor diskussion och vi valde att ta bort maskoten, Joakim Hilj, vd för Jojka och Mobispine till Resume.se.

Han berättar samtidigt att det förekommit hot mot företagets anställda.

– Hoten är polisanmälda. Det var rätt obehagligt.

Enligt Joakim Hilj finns dock inga planer på att ändra namnet på tjänsten.

– Planen är att vi ska behålla namnet. Om det inte är så att det finns något juridiskt hinder.

På Jojkas sajt publicerade företaget, i samband med att man beslutade ta bort loggan, även en ursäkt till de personer som känt sig kränkta av maskoten.

Christian Ström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.