Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Samlar stockholmarnas sms från terrorattacken – ska sparas till eftervärlden

Publicerad: 11 april 2017, 12:51

Foto: Kampanjbild

Stadsmuseet och Stockholms läns museum vill att stockholmarna att dela med sig av sina upplevelser av fredagens terrorattack på Drottninggatan. Bilder, sms-konversationer och berättelser ska fungera som dokumentation för framtiden.


Ämnen i artikeln:

StockholmTerrorattack

Fredagen den 7 april klockan 14.53 drabbades Stockholm av ett terrordåd på Drottninggatan. Många människor drabbades direkt av det fasanfulla på plats, men händelsen påverkade många fler. Inte minns stockholmarna som de senaste dagarna visat sin solidaritet för offren, för varandra och för staten.

"Det är en händelse som var och en kommer att bära med sig. Tyvärr kommer den också att bli en del av berättelsen om Stockholm.", skriver Stockholms läns museum och Stadsmuséet i ett pressmeddelande där de nu ber folk att dela med sig av sina upplevelser som en dokumentation av händelsen för eftervärlden.

Nu uppmanar man allmänheten att skicka in tankar, minnen, bilder, samtal och inlägg på sociala medier kring händelsen. Stadsmuseet och Stockholms läns museum ber om privata fotografier, berättelser och konversationer som skedde i samband med dådet.

"Alla stockholmare är välkomna att bidra, oavsett om de bor, arbetar eller besökte staden vid tidpunkten. Man får även gärna vara med om man varit på annat ort och hade kontakt med någon närstående i staden om det fruktansvärda som inträffat.", skriver initiativtagarna i en kommentar.

På webbplatsendokumentation1453.tumblr.com kan man bidra på tre sätt:

1) Genom att lägga upp fotografier, som Stockholms läns museum sedan arkiverar.
2) Genom att lämna in berättelser, som sedan ingår i Stadsmuseets dokumentation
3) Genom att ta skärmdumpar av konversationstrådar på Facebook med vänner, nära och kära, som sedan sparas för forskning.

Bilderna som lämnats in blir offentliga och ska göras tillgänglig för framtida forskning. De som lämnar in berättelser har rätt att vara anonyma. Medan skärmdumpar från Facebook inte blir offentliga utan bara sparas för forskning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

StockholmTerrorattack

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.